Fotograf: Pewdiepie/Youtube

Så mycket tjänar världens bäst betalda Youtubers 2016

Sammanlagt tjänar Youtube-eliten 70,5 miljoner dollar inom loppet av 12 månader.

Svensken Felix ”Pewdiedie” Kjellberg tronar återigen överst på Forbes lista över Youtube-stjärnor som drar in mest. Hetaste nykomlingen, femman HBTQ-aktivisten Tyler Oakley, kommer starkt efter ett guldkantat avtal med amerikanska talkshowvärdinnan Ellen de Generes.

Det har gått fem år sedan årets tvåa, Roman Atwood, laddade upp sin första Youtube-video ”Epic Cooler Prank” där hans digitala alter ego Johnny Knoxville närmar sig människor på gatan med en stor vattenflaska och häller den över dem.

”Offren” ryggar tillbaka och skriker, men inser snart att flaskan är tom.

”Jag startade på Youtube före du kunde tjäna pengar där”, säger Roman Atwood till Forbes.

Den amerikanska mediejätten har precis publicerat sin andra årliga ranking över vilka Youtube-stjärnor som drar in mest.

LÄS ÄVEN: Millennials våta dröm – Så blir du Youtube-stjärna och drar in miljoner som influencer

Rankingen visar att 12 internetkändisar har tjänat sammanlagt 70,5 miljoner dollar under 12 månader räknat utifrån ett räkenskapsår som slutar i juni, vilket motsvarar en 23-procentig ökning jämfört med förra året.

Listan består av alltifrån rappare och spexare till nördiga bakare och datorspelare – samtliga på listan har tjänat över 5 miljoner dollar under förra året.

Ettan, svensken Felix Kjellberg alias Pewdiepie, har haft osannolika 13 miljarder visningar. Siffrorna bygger på mätningar från Nielsen, filmsajten IMDB och andra källor såväl som intervjuer med agenter, chefer, advokater och stjärnorna själva.

Merparten av Youtubers drar in pengar från olika källor – exempelvis annonsörer, men också genom att integrera sponsorernas produkter direkt i innehållet.

Fyra nykomlingar finns på listan: videospelskommentatorn Mark ”Markiplier” Fischbach, Latinamerikas största Youtube-duo German Germandia, 26-åriga komikern Colleen Ballinger (den yngsta personen på listan) samt HBTQ-aktivisten Tyler Oakley.

”Youtube är en plats för människor över hela världen att känna sig mindre ensamma. Då jag var yngre och fortfarande inte hade kommit ut ur garderoben kunde jag inte bara Googla för att hjälpa mig sätta ord på det jag gick igenom. Nu finns tiotusentals sådana konton som kan hjälpa människor att hitta sina identiteter”.

Forbes rapporterar att Tyler Oakley ser Youtube som en möjlighet att fungera som en ”mikrofon för marginaliserade röster”.

Hans röst har vuxit sig så stark att den nu även har slagit igenom i traditionell media, genom en deal med amerikanska talkshowvärdinnan Ellen DeGeneres produktionsbolag.  Den rör samarbete kring digitala projekt, men också potentiella tv-serier. Hans 8,1 miljoner följare har flockats till världsturnén ”Tyler´s Slumber Party, och hans bok ”Binge” har snabbt blivit en bestseller.

Just böcker är en växande intäktskälla för Youtubers.

Både Colleen Ballinger och German Germendia har avtal med olika förlag att tacka för i alla fall delar av de miljontals dollar som har dragits in, enligt Forbes. Det gäller också Rosanna Pansino, som har gjort en kokbok baserat på sin tv-serie: den har sålt i 120 000 kopior, enligt Nielsen BookScan.

”Youtubes låga inträdesbarriärer gjorde att jag kunde starta min kanal med inget mer än en kamera för 80 dollar” – i dag drar hon in 5 miljoner dollar på ett år.

 

Här är den kompletta listan över Youtube-stjärnorna som tjänar mest:

1. Pewdiepie – 15 miljoner dollar
Svensken Felix Kjellberg tronar återigen överst på listan. Hans affärsidé bygger på att spela datorspel samtidigt som han kommenterar spelande på ett humoristiskt sätt. Han har också gett ut boken ”This Book Loves You” som har sålt över 112 000 kopior.

2. Roman Atwood – 8 miljoner dollar
Hans humoristiska upptåg drar stora tittarskaror, vilket har gjort att intäkterna har stigit med 70 procent i år. Det har också lett till sponsorer som toalettpappret Scott.

3. Lilly Singh – 7,5 miljoner dollar
Rapparen, komikern och dansaren från Kanada slår ofta mynt av sina Punjabi-gener. Hennes Unicorn Island Tour som omfattar 27 städer har också starkt bidragit till att pengarna flödar in.

4. Smosh – 7 miljoner dollar
Anthony Padilla och Ian Hecox var Youtube-pionjärer när man drog igång Smosh Comedy Channel år 2005. Idag driver duon sju kanaler och har exempelvis sponsorer som Schick Razors.

5 och 6:
 
Tyler Oakley – 6 miljoner dollar
Efter en deal med supertalkshow-värdinnan Ellen de Generes har HMBTQ-aktivisten Tyler Oakley snabbt kvalat in som en av årets nykomlingar. Hans dagboksliknande videos på Youtube har snabbt blivit till en mikrofon för ”marginaliserade röster”.

Rosanna Pansino – 6 miljoner dollar
Underhåller med töntiga bakshowen ”Nerdy Nummies” och har bland annat tagit fram en kaka som liknar Dödsstjärnan i Star Wars.

7 och 8:

Markiplier – 5,5 miljoner dollar

På lite drygt ett år har Mark Fischbach lockat 15,7 miljoner prenumeranter. Han har bland annat sagt att ”Youtube har gett honom friheten att vara den han vill vara och göra det han vill göra”.

German Germandia – 5,5 miljoner dollar
Som Latinamerikas största Youtube-hit har det chilenska artist- och komediparet 48 miljoner prenumeranter i tre kanaler.

9 och 10:

Rhett and Link – 5 miljoner dollar

Håller i talkshowen Good Mythical Morning, med gäster som Harry Potter-skådisen Daniel Radcliffe.

Colleen Ballinger – 5 miljoner dollar
Hennes komiska alter ego Miranda Sings fick bra klirr i kassan genom startup-guiden Self-Help och en deal med Netflix.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST