I Sverige ökar lönerna bara med 1,5% – hit ska du flytta för att få mer

Här är VA:s viktigaste: Vietnam har högst löneökning i världen med i snitt 7,2 procent, finansmarknadsministern vill se bättre kontroll av kreditmarknaden och arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas starkt med ökad sysselsättning enligt ny prognos.

Gillar du att få höjd lön varje år? Flytta till Vietnam. Undvik till varje pris Venezuela.

Rekryteringsfirman Korn Ferry Hay Group har tagit fram data med väntade löneökningar för mer än 20 miljoner arbetare i över 110 länder. Dessa har sedan jämförts med årets inflationsdata från Economist och på så sätt har nästa års väntade reala löneökningar tagits fram.

Arbetarna i Vietnam kan se fram emot en verklig löneökning på i snitt 7,2 procent nästa år, vilket är bäst i världen, skriver Bloomberg. Redan i år fick vietnameserna en liknande löneökning. Men då låg Kina hack i häl med en real lönetillväxt på runt 6 procent. Nästa år väntas de kinesiska löneökningarna krympa till omkring 4 procent.

I Venezuela är läget värre. Löneökningarna i pengar väntas bli hela 111 procent. Men inflationen är samtidigt ofattbara 485 procent, vilket betyder att landets löner i snitt väntas krympa med hela 77 procent.

Globalt väntas de reala lönerna öka med 2,3 procent nästa år.

I Sverige kommer löneökningarna sannolikt landa på 1,5 procent, uppger Dagens Industri.


FLER JOBB
Arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas starkt med ökad sysselsättning, spår Arbetsförmedlingen i sin nya prognos.

Samtidigt ökar bristen på arbetskraft och det blir avgörande att få in utrikesfödda i arbete. (Ekot)

MER EU-KUNSKAP
Populistiska stämningar ökar samtidigt som kunskapen om vad EU gör är låg. Därför bjuder handelsminister Ann Linde in arbetsmarknadens parter till en satsning på ökad delaktighet i EU-arbetet. (DN)

HÖJ RÄNTAN
Professor Lars Jonung anser att höjd ränta är bästa lösningen för att motverka ökningen av blancolån för att finansiera bostadsköp. Finansmarknadsminister Per Bolund vill se bättre kontroll av kreditmarknaden. (SvD)

HEDGEFONDJÄTTE BACKAR
Den svenska hedgefondsförvaltaren Brummer & Partners jättefond BMS ser ut att gå mot sitt första minusår. Fonden har gått knackigt i flera år och nu flyr kunderna. I år har 20 procent av kapitalet lämnat fonden. (DI)

SVENSKT NÄRINGSLIV FLYTTAR MAKT
Svenskt Näringsliv väntas klubba igenom nya stadgar med en ny makt- och beslutsstruktur på fredag. Makt kommer att flyttas från vd-staben till styrelsen och förbunden, enligt Dagens industri. (DI)

VD SER SÄKRAD FINANSIERING
Riskkapitaljätten Blackstone klev in som ny huvudägare i D Carnegie i somras. Vd Ulf Nilsson tror spontant att det betyder att det finns säkrad finansiering för nya stora förvärv om det blir aktuellt. (DI)


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant