Det här är Sveriges 20 hetaste idéer just nu

En ny form av trådlös energi, AI-mäklare och en app som eliminerar mingel-ångesten – Sveriges mest spännande idéer 2016 bjuder på ett smörgåsbord av innovation.

Entreprenörstävlingen Venture Cup samlar varje år Sveriges hetaste idéer.

Tanken är att identifiera startups och entreprenörer med framgångspotential i ett tidigt skede. Sedan starten 1998 har över 15 000 idéer deltagit, och bara i år kom hundratals bidrag in.

”Vi är så glada för den respons vi har fått på vår nya plattform. Vi har öppnat upp tävlingen för att skapa en plats där entreprenörer kan få feedback och en tidig marknadsundersökning. Det är ju i detta stadie som det verkligen behövs!” Säger Julia Selander som är vd på Venture Cup Sverige.

Juryn har tillsammans med Venture Cups community valt ut de 20 vassatse idéerna bland årets bidrag.

Chargly
Jonas Eriksson har utvecklat en ny form av trådlös energi – framöver ska du kunna ladda dina tech-prylar helt utan eluttag.

CUUBE
Cuube är en liten skärm för hemmet och kontoret, som skapar nya smarta ytor när den fästs på ett objekt. Sedan kommunicerar den information till delade utrymmen. Cuube är utvecklat av Ian Rhys Jenkins, Max Hansson, Jens Hultberg och Omar Abu Nabah.

Loogup
Randy Cottin, Lili Jiang och Jaime Reyes har tagit fram den första artificiella intelligenta mäklarassistenten som hjälper bostadsköpare att hitta sitt drömhus till ett rimligt pris – genom att visa potentiella bostadsköpare personliga resultat som matchar deras särskilda preferenser med fastigheternas funktioner och pris.

UMustBe
När vi nätverkar ägnar vi för mycket tid åt att repetera vår egen introduktion och glömmer därmed detaljer om människorna vi möter. En ny app ska ge oss lagom mycket information om människorna i vår omgivning under ett event – till exempel namn foto, korta introduktioner, bakgrund och intressen. Tjänsten är framtagen av Oxana Casu, Andrei Capastru, Cristian Cartofeanu, Daniel Macrinici och Eugen Prodan.

Indigenous Collective
Idén är att ta tillvara på traditionellt hantverk och implementera i modeindustrin och ny modern design – med fokus på hållbart mode, Slow Fashion, ekologiska material och rättvisa villkor för producenterna. Ana Ignat, Rebecca Yttermalm, Martin Leon och Tom Flanagan står bakom.

Akuvio
Paola Jo och Charlotte von Numers vill utveckla en medicinsk behandling mot diskbråck som är baserad på en tablett som patienten tar dagligen under daglig tid. Därmed ska kirurgi kunna undvikas

BookBost
Daan de Bruijn och Willem Rabsztyn vill kunna förse hotell med verktyg för att förbättra deras interaktion med kunden under bokningsprocessen, i syftet att öka intäkter.

Chambo
Zacharias Tjäder från Umeå har under många år utvecklat en helt ny typ av fiskekrok som nästan eliminerar bottennappet helt, och som dessutom är 100 procent olycksfri.

BoteK
Klara Holmén och Miguel Estruch Soler har utvecklat en substans som när den appliceras på båtskrovet, skapar ett ytskikt där organismerna har svårt att fästa. Därmed förhindras påväxt av havstulpaner och alger, vilket ska göra giftiga båtbottenfärger överflödiga.

LumberScan
Kalle Forsmans utvecklar en tjänst för lagerinventering vid industrier i skogsbranschen, sågverk och pappersbruk, med hjälp av fotogrammetriska metoder och bildanalys.

Poli Eco-bag
Mohammad Azim, Rachel Covington och Mirza Md Rashiduzzaman vill erbjuda högkvalitativa, miljövänliga väskor för en tänkt kundgupp på ekologiskt medvetna unga vuxna och familjer till premiumpris.

Saga City
Constantin Copaceanus vill med sin app effektivisera och underlätta storstädernas trafik genom att guida förare till lediga parkeringsplatser.

See the Forest for the Trees
András Gorzsás idé är baserad på en ny metod som kan användas för att bestämma kvaliteten på träd redan i skogen – vilket ska gynna både miljön och ekonomin; genom att tid och pengar endast spenderas på transport av träd med lämplig kvalitet.

Shared Cooking Community
Carl-Henrik Sundströms app ska förbättra tid förbättra dina matvanor, spara dig tid och pengar genom delade hemlagade måltider, till exempel på arbetsplatsen eller universitetet.

Sting Free Snus
Bengt Wiberg har utvecklat ett snus som ska skyddar tandkött och munslemhinna från skador, samt inte svida och bränna.

StoryTourist
Johanna Forsmans, Andreas Janssons och Samuel Johanssons app StoryTourist beskrivs som ett Pokémon Go for berättelser. Användaren får uppleva böcker på de platser där de faktiskt utspelar sig när de är ute och reser.

Tak Över Huvudet
Meiju Vartiainens tjänst matchar ihop människor som hyr ut boende med personer som söker boende med en unik algoritm, och utifrån olika kriterier. Syftet är att se till att alla resurser som finns på bostadsmarknaden faktiskt används.

Tree Mapper
Håkan Carlssons idé går ut på att autonoma drönare ska räkna individuella träd och därmed förbättra processen för att estimera värdet av en skog.

UVIREN
Det här är ett sätt att behandla urinvägsinfektion utan antibiotika, framtagen av Constantin Raduti, Ted Ternander och Christoffer Hansson.

Vintage Magazine
Leo Wallin tänker starta ett magasin med fokus på vintagemode, som ska hjälpa dig att bygga en tidlös och hållbar garderob.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST