86. Martin Gren

2,4 MILJARDER KRONOR

Ålder: 54
Bor: Malmö
Bolag: Axis

En av grundarna till den svenska säkerhetssuccén Axis, som såg dagens ljus i Lund 1984. Martin Gren har beskrivits som hjärnan bakom bolaget, medan den numera avlidne kompanjen Mikael Karlsson var visionären. År efter år visade Axis upp fina försäljningssiffror på sina nätverkskameror. En av framgångsfaktorerna har sagts vara affärsmodellen där kamerorna passerar två led innan kunden får den: först en distributör och sedan en systemintegratör. Det gör att Lunda­bolaget får syssla med sina styrkor, alltså att utveckla och sälja. Konsumentmarknadsprodukter avrådde han å de starkaste i en intervju med Veckans Affärer:
"Det är så otroligt korta livscykler, höga volymer och stora risker. Man har inte råd att det blir något fel och produkter behöver återkallas. B2b är mer förlåtande och cyklerna längre, även om de också blir kortare."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST