Delningsekonomins baksida: Airbnb-bluffarna ökar trefaldigt 2016

Airbnb anklagas redan för att driva upp de lokala bopriserna – nu tycks det också som att bluffarna kraftigt ökar i kölvattnet på förmedlingstjänsten.

Airbnb blir alltmer populärt, men en ovälkommen bieffekt för många attraktiva storstäder är höjda hyror och huspriser – så pass ovälkommet att flera städer nu har förbjudit förmedlingstjänsten.

Den 1 maj i år förbjöds Airbnb från att bedriva verksamheten i Berlin, med syftet att bromsa de stigande bopriserna samt bristen på bostäder för personer med begränsade finansiella medel, enligt Expressens Allt Om Resor.

I oktober följde New York efter, med en ny lag som tillåter myndigheter att utfärda kraftiga böter till bostadsägare som ertappas med att lägga upp sin lägenhet på förmedlingsplattformar såsom Airbnb, rapporterar Di Digital.

Nu varnar dessutom Australiens Konsumentskydd för ett utbrett fenomen med bluffar i samband med förmedlingar på Airbnb. Anmälningarna till myndigheten har trefaldigats under 2016 jämfört med året innan, och över 80 000 australiska dollar (motsvarande cirka 547 000 svenska kronor) har försvunnit under 2016 hittills. Det rapporterar Mashable.

En vanlig metod som bluffare använder sig av är att lura konsumenterna bort från Airbnb-sajten för att göra transaktioner, samt att stjäla information genom falska varianter av plattformen.

Myndigheten tipsar användare av Airbnb:s digitala plattform om att försäkra sig om att URL:en är korrekt, samt att bara använda sig av officiella betalmetoden på sajten.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant