Topplistan: Hit vill svenskarna åka över jul

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Plötsligt vill jättemånga svenskar till Sydney över julen, finansministern vill se hårdare tag mot skattesmitning och näringslivets toppar blir nervösa av den skakiga europeiska bankmarknaden.

Det är dåligt med röda dagar den här julen, men det tycks inte påverka svenskarnas lust att resa bort till värmen.

Föga förvånande är det Kanarieöarna och Thailand som är populärast, men många vill plötsligt ta sig hela vägen till Sydney i år – 150 procent fler än förra året, enligt färsk statistik på bokningar från Resia.

”Vi är överraskade över att efterfrågan på långresor är så stor trots en dålig jul. Det stora intresset för Australien kan bero på att resorna är betydligt billigare idag” säger Lina Eklund, pr-specialist på Resia, och fortsätter.

”Men det handlar mest om allt som landet har att erbjuda när det gäller natur- och djurliv, stränder och kulturutbud. Att livet i Australien är väldigt enkelt och avslappnat, samt att australiensarna på många sätt påminner om oss svenskar är också något som lockar.”

Det här är svenskarnas topp 10 resmål över julen:
1. Las Palmas
2. Teneriffa
3. Phuket
4. Miami
5. Bangkok
6. Krabi
7. Sydney
8. Lanzarote
9. Fuerteventura
10. New York

HÅRDARE TAG
Finansminister Magdalena Andersson föreslår hårdare tag mot skattesmitning. Från nästa år måste storbolag redovisa skatt för alla verksamhetsländer och Skatteverket ska kunna dela uppgifter med andra länder för att effektivare utreda fusk. (SvD)

NERVÖSA NÄRINGSTOPPAR
Det skakar i den europeiska banksektorn, vilket gör näringslivets toppar nervösa. Den senaste tidens omvärldstumult har lett till oro över lånemöjligheter, utvecklingen på räntemarknaden och för framtida handelshinder. (DI)

BÖRSFEST KAN BLI BAKRUS
Teckna och sälj har varit ett vinnande koncept vid vårens börsintroduktioner. 11 av årets 12 noteringar på Stockholmsbörsen har slutat på plus första dagen, men sedan har de flesta halkat efter index. (DI)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST