Fotograf: Dondy Rason/Flickr, Le Web Official/Flickr, Noah Berger/TT, Tesla Press

Här är 15 företag du måste ha koll på 2017

Appar, spel, rymdföretag – och ja, rakblad – är det som får världen att snurra just nu, enligt Inc.com. 

Snapchat
Sociala medie-appen som tagit världens ungdomar med storm, och har gått om Twitter i antalet användare. Det är framförallt video- och ansiktsfilter-funktionerna som tilltalar.

Uber
Kontroversiella taxiappen som bara fyra år efter lanseringen har blivit världens högst värderade startup.

Buzzfeed
Mediesajten för millennials som blandar nyheter med underhållning. Mediajätten NBC har gått in med en storinvestering.

Dollar Shave Club
Det här företaget var en pionjär med sin e-handels prenumerationstjänst av dagligvaror – i detta fall rakblad. Framgången hjälptes av en viral och underhållande reklamkampanj.

LÄS MERDärför kunde den här lilla boxen säljas för 1 miljard dollar

Sweetgreen

En amerikansk restaurangkedja som serverar nyttig, färskproducerad mat. Idag finns 64 restauranger, och expansionen fortsätter.

Wanderu
Ett ryskt företag som har skapat en sökmotor för buss- och tågresor. Företaget har 2.5 miljoner användare, och lär snart dyka upp i Europa.

Casper
Ett maddrassföretag, som fördubblat sin omsättning under 2016 till nästan två miljarder kronor. De tillverkar numera även hundsängar.

Moon Express
En startup som siktar på månen – bokstavligen talat. Moon Express är ett privat finansierat rymdföretag i Silicon Valley, som ämnar att återställa 60-talets optimism. I juli fick man tillståndet av USAs regering att åka till månen. Styrelseordförande: Buzz Aldrin, den andra människan att stiga på månen efter Neil Armstrong, 1969.

Harry's
En konkurrent till Dollar Shave Club, som numera står för hälften av rakbladsförsäljningen i amerikanska butiksjätten Target.

Tesla/Space X
Elon Musks imperium, som ämnar att revolutionera både väg- och rymdtransport, skapar delade meningar. Men elbilsföretaget Teslas försäljning är på rekordnivåer, och nästa års produktlanseringar väntas ta företaget till en ny nivå. Space X har haft det tyngre, med en exploderande raket tidigare i år. 

Niantic Labs
Spelstudion bakom Pokémon Go. Nog sagt.

Pivotal
Detta företag gör mjukvaru-utveckling enkelt, i bästa Silicon Valley stil. Det enda företaget på listan som grundades innan millenieskiftet – de anställer nu mer än 2 000 personer världen över.

Cylance
Cybersecurity-företaget som motverkar hackers redan innan de slår till. Har växt i en ruskig takt: 7 000 procent de senaste tre åren. Företaget har nu en unicorn-värdering på över en miljard dollar.

Vox Media
Nya generationens medieföretag. De har gått från en samling sportbloggar till en av USAs mest lästa tidningssajter på några år – och attraherar nu journalister i världsklass. Företaget behärskar videoformatet särskilt väl: de hade 1.1 miljarder YouTube "visningsminuter" i år.

Riot Games
Amerikanska spelstudion bakom storsuccén League of Legends, ett äventyrsspel som mäktar med över 100 miljoner spelare varje månad. Kinesiska mobiljätten Tencent anade tidigt potentialen hos företaget, när det köpte upp Riot Games 2011 för fyra miljarder kronor: i år var omsättningen 15 miljarder.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST