2 av 15
Bildspel: Sofie Jungmar, programansvarig på Novare Leadership Academy och Susanne Ekström, vd Novare Leadership Academy på Novares och Veckans Affärers mentorsavslutning den 30 november på Berns i Stockholm. Fotograf: Rickard Kilström

Final för Novares och VA:s mentorprogram 2016

”Kom ihåg att ’ha ett liv’. Dra inte undan det som betyder allra mest i er privata sfär. Det är en stor tillgång i ledarskapet och att vara människa.” Det säger Centerpartiets ledare Annie Lööf på mentorprogrammets julavslutning.

På den sista novemberdagen gick gruppen av mentorer och adepter från Veckans Affärers och Novares Leadership Academy:s mentorprogram 2016 in i värmen på Berns salonger i Stockholm. De möttes bland annat julmys, inspiration från Annie Lööf (C) och inblickar från engagerade deltagare i nya omvända mentorprogrammet 'ahead'.


Det var hög aktivitet när mentorer och adepter utbytte erfarenheter från ett händelserikt år. Alla på plats fick också en ordentlig juldusch från scenen, vars utsmyckning inspirerats av SVT:s julaftonsstudio: paket, gran, klappar och julvärd – Sofie Jungmar programansvarig på Novare Leadership Academy.


Centerpartiets Annie Lööf gav ett personligt anförande. Ett koncentrat av råd och reflektioner från hennes 33-åriga liv med uppdrag och roller som partiledare, chef, riksdagsledamot och mamma. Hon inledde sina 25 minuter inför auditoriet med ett generellt tips:


"Det är livsfarligt att kopiera andras ledarstil, eftersom den inte bottnar i dig själv. Och det märker dina följare omedelbart. Låt dig snarare inspireras av andra chefer. Var lyhörd och förvalta erfarenheterna från de nitar som du kommer att gå på", sa Annie Lööf. "Det svider ibland, men det är nyttigt", konstaterade hon lakoniskt.


Annie Lööf strök under hur mycket hennes uppväxt i lilla småländska Maramö format henne:

"Här finns åker, skog, några hus, pappas släkt och massor av kärlek", sa hon stolt.

Föräldrarnas uppmuntran sinade aldrig under uppväxten och Annie Lööf fann det roligt och utvecklande att redan som ung tonåring säga sin mening och föra talan i såväl egenskap som målvakt i IFK Värnamos damlag i fotboll eller som elevrådsrepresentant.


Försommaren 2011 blev Annie Lööf partiledare och i och med det en offentlig person, med dess för- och nackdelar. Hon sa att det var stort och pirrigt skifte i hennes liv men prisade sitt beslut fem år tidigare, att samarbeta med en ledarcoach.


"Hon har hjälpt mig massor och stöttat mig stort under det senaste decenniet, inte minst för att bistå med att sortera mina tankar. Jag har henne också att tacka för att jag klarade mig undan att nästan bränna ut mig under en period i karriären", sa Annie Lööf. Hon tillade:

"Kom ihåg att 'ha ett liv'. Dra inte undan det som betyder allra mest i er privata sfär. Det är en stor tillgång i ledarskapet och i att vara människa."

I sitt tal nämnde hon flera ledarförebilder, bland annat den Centerns tidigare partiordförande Karin Söder.

"Hon krossade glastaket som Sveriges första kvinnliga partiledare och utrikesminister. Hon var också socialminister under sin tid i politiken".

Annie Lööf ogillar epitetet 'duktig flicka' på kvinnor som hon själv, som tycker om att bocka av saker.

"Jag vill vara tydlig i mina mål och jag tror att de har större chans att bli verklighet om jag utöver att tro på dem också delar dem med andra. Det finns bara fördelar om andra känner till kursriktningen".

Under ett par timmar fick adepter och mentorer även tillfälle att summera och utvärdera sitt gemensamma arbete i Novares och Veckans Affärers mentorprogram 2016.

Mentor Anna Grönlund Krantz, Praktikertjänst och Adept Gustav Lovén H&M


Gustav Lovén, social hållbarhetschef på H&M hade sin mentor Anna Grönlund Krantz, marknads- och kommunikationsdirektör på Praktikertjänst, vid ett av borden. Fotograf: Rickard Kilström. 

"Jag har känt att programmet och samtalen skett en i förtroendefull inramning, och att jag kunnat bolla viktiga frågor kring ledarskap och karriär med min mentor Anna, som tacksamt och intresserat har lyssnat och delat med sig av sina erfarenheter och perspektiv", säger Gustav Lovén.

Anna Grönlund Krantz, som tagit den seniora rollen i duon, har trivts i uppdraget och har varit mentor i flera år till adepter i såväl Novares regi som i andra nätverk.

"Du måste våga öppna dig och skapa utrymme för att ge och ta i samtalen", säger hon.

Gustav och Anna har setts ungefär en gång i månaden.

"Vi har inte varit så himla kreativa att hitta mötesplatser, utan vi har haft samtalen på respektive kontor och under luncher, säger Gustav Lovén.

"Har ni under året kommit in på oväntade ämnen?"

"Det har i huvudsak varit arbetsrelaterat snack, men en gång halkade vi in på ett intressant samtalsspår kring Låktatjåkkastugan (Sveriges högst belägna fjällstation, reds.amn). Vi har både rötter i Norrbotten. Jag är från de södra delarna, Anna från de nordliga, skrattar Gustav Lovén.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST