21. Gustaf Douglas

15 MILJARDER KRONOR

Ålder: 78
Bor: Åkersberga
Bolag: Latour/Wasatornet

Greve Archibald Siegwart Douglas växte upp på ett gods och tjänade sina första slantar på att visa slottsruinen för turister. Han gick på internatskolan Sigtuna, därefter på Handels i Stockholm och till sist på Harvard Business School. Han har levt ett händelserikt liv och gått från att vara tjänsteman till vd för Dagens Nyheter till grundare och huvudägare i Latour som i sin tur har ägande i bland annat Assa Abloy, Fagerhult, Nobia och Securitas. I höst har hans memoarer kommit ut. Hans språk är mustigt och färgrikt. Så här beskrev han till exempel, i en intervju med Veckans Affärer, de omständliga turerna som ledde fram till Latour:
"Det fungerar som hajstim, du simmar med de andra hajarna och är en kompis liksom. Man har kul tillsammans, äter upp en annan firre som kommer i vattnet och simmar vidare. Men sedan råkar någon skada en och det rinner blod, och då märker man att de där jävla kompisarna, de börjar äta upp en själv i stället. Det är för hajen en kort upplevelse, men för mig var den utdragen. Det är då det föds en insikt som inte är särskilt angenäm: Jag själv är ett affärstillfälle."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST