21. Gustaf Douglas

15 MILJARDER KRONOR

Ålder: 78
Bor: Åkersberga
Bolag: Latour/Wasatornet

Greve Archibald Siegwart Douglas växte upp på ett gods och tjänade sina första slantar på att visa slottsruinen för turister. Han gick på internatskolan Sigtuna, därefter på Handels i Stockholm och till sist på Harvard Business School. Han har levt ett händelserikt liv och gått från att vara tjänsteman till vd för Dagens Nyheter till grundare och huvudägare i Latour som i sin tur har ägande i bland annat Assa Abloy, Fagerhult, Nobia och Securitas. I höst har hans memoarer kommit ut. Hans språk är mustigt och färgrikt. Så här beskrev han till exempel, i en intervju med Veckans Affärer, de omständliga turerna som ledde fram till Latour:
"Det fungerar som hajstim, du simmar med de andra hajarna och är en kompis liksom. Man har kul tillsammans, äter upp en annan firre som kommer i vattnet och simmar vidare. Men sedan råkar någon skada en och det rinner blod, och då märker man att de där jävla kompisarna, de börjar äta upp en själv i stället. Det är för hajen en kort upplevelse, men för mig var den utdragen. Det är då det föds en insikt som inte är särskilt angenäm: Jag själv är ett affärstillfälle."


NYHETSBREV


Kalendarium

LYSSNA PÅ VA:S PODDAR

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Nu lanseras en ny Netflix-utmanare i Sverige – och de erbjuder sina kunder något Netflix inte kan
  2. H&M släppte just sitt resultat - och det visar att de är tillbaka på banan igen
  3. Elon Musk sågade just en kontroversiell svensk studie om elbilar vid fotknölarna
  4. Volvo-ägaren avslöjade just en enorm satsning i Göteborg – och det är goda nyheter för hela Sverige
  5. Nu har Trump misslyckats med exakt samma sak två gånger
  1. Möt superföretaget som gått med vinst i 70 år helt utan marknadsföring - "vi har aldrig ringt en kund"
  2. Det här är världens farligaste flygbolag - som du aldrig borde resa med
  3. Nu rullar snabbmatens Tesla in i Stockholm – som ska vända upp och ner på en hel bransch
  4. Nu skrotas plötsligt det svenska förbudet mot drönare – som gjorde branschen rasande
  5. Ingen e-handlare har vågat göra det här tidigare – men nu börjar Amazon med det

SENASTE VA

VA Karriär