Sveriges främsta innovatörer: Det här 10 månader gamla bolaget är nu en dunderhit på börsen

Cellink vinner Svenska Innovationspriset 2016. De har tagit sig till börsen på rekordtid och gett sina aktieägare en trefaldigad värdeökning. Deras vision: 3D-printing av mänskliga organ.

”Med ett sällan skådat driv, en samhällsnyttig produkt som ligger i tiden och en rekordsnabb börsnotering kan det här lilla svenska bolaget komma att förändra framtidens medicinska forskning.”

Så löd vinnarmotiveringen när 3D-bioprintföretaget Cellink tog emot Svenska Innovationspriset 2016, inför ett fullsatt auditorium vid Veckans Affärers Framtidsdag i Stockholm på onsdagseftermiddagen.

Cellinks framgångssaga började i Göteborg där Erik Gatenholm och Hector Martinez startade ett projekt för att ta fram ett biomaterial. De insåg snabbt att det inte fanns något universellt biobläck med ett flertal mänskliga celler på marknaden, som fungerade till alla skrivare. För att utveckla idén vände de sig bland annat till inkubatorer.

LÄS ÄVEN: Det här lilla svenska bolaget går till börsen efter bara 10 månader – med rekordstort intresse

”Jag tror starkt på inkubatorer och deras mentorskap och kopplade ihop mig snabbt med GU Ventures, vars hjälp och validering har varit viktig” berättar Erik Gatenholm.

Än så länge används Cellinks biobläck och tillhörande 3D-printer i forskningssyfte på ett flertal universitet, och i samband med tester inom kosmetika – där Cellinks hudvävnad fått komma att ersätta tester på djur. Men i framtiden siktar företaget på att kunna skriva ut hela organ.

Sedan starten i januari 2016 har företaget växt till hela 12 anställda och gjort entré på börsen, där de fått ett minst sagt varmt mottagande. Efter noteringen i början av november har kursen trefaldigats, och framtiden ser ljus ut.

“Vi vill bli världsledande inom bioprinting. Det hade varit kul att se Sverige som en av de ledande länderna inom denna industri. Vi kommer ta så många marknadsandelar vi kan.”Lika mycket applåder drog Pär Hedberg när han klev upp på scen för att motta priset som Årets innovationsfrämjare som Veckans Affärer delar ut för första gången.

”Hen är en outtröttlig, kreativ och passionerad person och en mästare på att tillsammans med sitt superstarka team ta idéerna hela vägen i mål. ’Good enough’ finns inte för den här personen som gjort mer för Sveriges entreprenöriella ekosystem än någon annan” löd motiveringen.

LÄS ÄVEN: Entreprenörerna som bygger succébolag bakom kulisserna

I 17 år har Pär Hedberg visat en outtröttlig entusiasm och idérikedom – tillsammans med ett superstarkt team har han hjälpt över 200 startups.

Mest känd är han som grundare av inkubatorn Sting, men Pär är också en av initiativtagarna till såväl SUP46 som Things.

Även Pär Hedbergs insatser som innovationsfrämjare har dock en början.

”Jag hade jobbat som vd i små och medelstora bolag i 19 år och jag var färdig med det. Jag ville använda mina erfarenheter för att hjälpa andra.”

På en fråga från stiftelsen Electrum, som utvecklat Kista Science City i 30 år, åkte han på turné till länder som Israel, Holland och Schweiz för att hämta inspiration.

”Jag utvecklade en idé om ett ekosystem som jag presenterade för styrelsen.”

I januari 2002 började Pär Hedberg bygga.

Fortfarande omvärderar han ständigt befintliga strukturer, och ”good enough” ingår inte i hans vokabulär.

”Det är något jag lärde mig för länge sedan. Ständig förbättring var ett begrepp som användes flitigt i japansk bilindustri. Är det här verkligen bra? Nej, det är det inte. Då lägger vi ned eller gör om. Sådana processer leder till nya idéer.”

Samtidigt erkänner han att han springer lite for fort ibland, och i några fall har han tackat nej till bolag som sedan blivit riktigt bra utan hans hjälp.

Några av de mer namnkunniga företag som fått gro under hans vingar är Yubico, Diamorph och Sellpy.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST