Fotograf: Lwp Kommunikáció/Flickr

Stephen Hawking till attack mot fetman i svensk kampanj: ”Det är inte raketforskning”

"Vi äter för mycket och rör oss för lite."

Den gravt invalidiserade Cambridge-professorn Stephen Hawking har blivit världsberömd för att uttala sig om alltifrån faran med artificiell intelligens till om tidsresor ens är möjligt.

Men i en svensk kampanj sätter han fokus på något helt annat; Hawking delar ut en råsmocka när det gäller den eskalerande övervikten i samhället.

”Vi äter för mycket och rör oss för lite. Det är inte raketforskning precis”.

Dödsfall relaterade till övervikt är idag den fjärde vanligaste dödsorsaken, enligt kampanjen.

Kampanjen är skapad av svenska GEN-PEP, en icke-vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida såväl kunskap som engagemang kring barn och ungdomars hälsa.

Kronprinsessparet Victoria och Daniel står bakom initiativet.

Cambridge-professorn tillika kosmologen Stephen Hawking tittar ofta på världen ur ett makroperspektiv.

Han konstaterar att det ligger bortom hans förstånd hur stillasittande kan vara ett av dagens största hälsoproblem.

”Idag dör alltför många människor på grund av komplikationer som kan relateras till övervikt och fetma”, säger han i kampanj-videon.

På hemsidan för GEN-PEP kan man exempelvis läsa att sund kost, regelbunden fysisk aktivitet och avhållande från tobaksprodukter förhindrar 80 procent av förtida hjärtinfarkter och strokes.

Fysisk aktivitet minskar också risken för att utveckla bröst-, tarm- och livmoderhalscancer, medan inaktivitet banar väg för ångest och depression, men också högt blodtryck och risken att utveckla typ 2-diabetes.

Men glöm alla bantningstips, 5:2, stenålderskost och allt vad det heter – i slutet av kampanjen framgår att gamla sanningar gäller: Vuxna måste röra på sig minst 30 minuter per dag, medan barn bör ligga på det dubbla.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.