Fotograf: Diariocritico de Venezuela/Flickr

Så mycket ökade handeln under Black Friday

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Black Friday ökade enormt i år, Bank of England tror att Brexit kommer skada landets ekonomi och snart väntas USA:s nästa finansminister nomineras.

Nu är siffrorna inne för Black Friday 2016, en importerad amerikansk tradition som snabbt ökat i popularitet i Europa och Sverige de senaste åren – nu är det en av Sveriges största köpdagar.

Tre av tio svenskar handlade för sammanlagt 3,6 miljarder kronor under Black Friday 2016, fredag 25 november.

Detta är motsvarar en ökning på 59 procent jämfört med Black Friday 2015, enligt PostNord.

Sex av tio gjorde sina köp på internet. Varje person spenderade i snitt 1 817 kronor på framförallt kläder och hemelektronik, som var de populäraste varorna. Det visar en undersökning som PostNord genomfört tillsammans med TNS SIFO.

En del klev till och med upp mitt i natten för att handla online.

”Fler konsumenter verkar ha förberett sig inför Black Friday i år. Det är inte bara julklappar vi handlar under Black Friday som många tror, utan de flesta unnar faktiskt sig själva något under denna dag. Kanske beror det på att det fortfarande är relativt långt till jul, och att många inte börjat fundera på julklapparna än”, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord.

Sex procent av konsumtionen under Black Friday skedde på utländska e-handelssajter, för sammanlagt 214 miljoner kronor.

BANK OF ENGLAND TROR BREXIT KAN SKADA EKONOMIN
Riskerna mot den finansiella stabiliteten i Storbritannien är fortsatt förhöjda och en oordnad Brexit kan ge skadliga effekter på banksystemet och ekonomin.

 

Det skriver Bank of England i sin halvårsvisa finansiella stabilitetsrapport på onsdagen, enligt Bloomberg News.

Centralbanken skriver att man utvärderar potentiella effekter av att Storbritannien lämnar EU. Givet att en så hög andel av EU:s finansiella aktiviteter utgår från London kan allt som kan tvinga institutioner att förändra verksamheten utgöra riskfaktorer.

"Om sådana anpassningar sker inom en kort tidsrymd kan det finnas större risker för störningar i de tjänster som erbjuds till den reala ekonomin i Europa", skriver Bank of England i rapporten.

Utöver störningar för finansiella tjänster varnar centralbanken för risker för ytterligare försämring i investmentbankernas lönsamhet och för att mer komplicerade strukturer kan försvåra översynen.

Bank of England redovisade samtidigt resultat från de senaste stresstesterna av brittiska finansinstitut. Resultaten visar att banksystemet sammantaget är välkapitaliserat, men Royal Bank of Scotland uppfyllde inte alla mål och tvingas därför presentera en ny kapitalplan.

Testerna visade också vissa "otillräckligheter" hos Barclays och Standard Chartered, men dessa var inte så allvarliga att bankerna avkrävs nya kapitalplaner.

HAN VÄNTAS BLI USA:S NYA FINANSMINISTER
Steve Mnuchin förväntas bli nominerad till finansministerposten uppger källor till New York Times. Han har tidigare pekats ut som en av de hetaste kandidaterna till posten.

Mnuchin ansvarade för finanserna under Trumps kampanj. Annars är han mest känd för sin karriär inom investmentbanken Goldman Sachs där han var partner. Efter det drog han igång sin egen hedgefond och han har även finansierat ett flertal storfilmer som X-Men och Avatar.

Att Trump utser en person från Wall Street att leda finansdepartementet är anmärkningsvärt då han under sin kampanj gick hårt åt finansbranschen. Han pekade bland annat ut Goldman Sachs vd och menade att han personifierade den globala eliten som stulit från arbetarklassen.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.