Fotograf: SAS Press

Så mycket dyrare blir semestern – med regeringens nya flygskatt

En utredning som föreslår en ny skatt på flygresor har lämnats över till finansminister Magdalena Andersson.

Utredningen har diskuterat olika nivåer av flygskatt för olika typer av flygresor: 80 kronor för varje enkel flygresa inom EU, 280 kronor för länder som ligger helt eller delvis i en annan världsdel, och upp till 430 kronor för resor till andra världsdelar som ligger längre än 6 000 kilometer från Arlanda flygplats.

Detta skulle till exempel innebära att en trebarnsfamilj kan behöva punga ut med över 2 000 kronor extra för att semestra på ställen som bland annat New York, Thailand eller Bermudas.

Enligt förslaget ska skatten börja gäller 1 januari 2018, och beräknas ge nettointäkter på 1,75–1,78 miljarder kronor till statsfinanserna per år.

”Syftet med skatten ska vara att flygets klimatpåverkan ska minska för att bidra till att nå miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan” uppger utredarna i ett pressmeddelande.

Stockholms Handelskammare är kritisk.

”En bra flygtillgänglighet är avgörande för att kunna stärka Stockholms och Sveriges ekonomi på sikt… en nationell flygskatt riskerar därför att strypa företagens möjligheter att växa” säger Fredrik Sand, näringspolitisk expert Stockholms Handelskammare.

Svenska besöksnäringens branschorganisation menar att en flygskatt helt enkelt kommer leda till att mer flygtrafik kommer gå till Köpenhamn istället.

”En flygskatt måste beslutas på internationell nivå. Klimatet och luften vi andas har inga gränser” säger Eva Östling från Visita.

En majoritet i riksdagens trafikutskott är emot förslaget – men drygt 70 procent av väljarna är ganska eller mycket positiva till en flygskatt enligt en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Naturskyddsföreningen. Det skriver Dagens Industri.

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.