Stressad? Så här omvandlar du det till produktivitet

Stress är bra i måttliga mängder, och gör att du uppnår dina dagliga mål. Men hur hittar du rätt balans mellan stress och produktivitet? 

Yerkes-Dodson kurvan, uppfunnen 1908, som liknar ett upp-och-nervänt U, beskriver sambandet mellan stress och prestation. Den hjälper förstå hur man ska kanalisera stress till sin egen fördel, genom att vara lämpligt sporrad för uppgiften. Det skriver Fast Company.

"Följ kurvan"
Människor behöver så kallad motivations-energi för att prestera. Därför är en helt stressfri omgivning inte bra, vilket kanske märks när du försöker jobba hemifrån under helgen.

När du däremot har för mycket stresspåtvungen energi, kommer din prestationsförmåga att dala, och du skiftar oproduktivt mellan olika uppgifter, utan att få något gjort ordentligt.

Alla har en individuell "sweet spot"
I ena ändan finns de som är naturligt sporrade, och fixar en deadline flera dagar i förväg. Deras produktivitet sjunker snabbt när stressnivåer ökar.

I den andra ändan finns människor som "behöver en atombomb sprängd under sig innan de ens börjar fundera på att få nånting uträttat" skriver Fast Company. Vissa behöver alltså sättas under press för att prestera.

Hemligheten är att hitta din egen "sweet spot", och justera stressen därefter.

Hitta din optimala stressnivå genom att lära känna dig själv
När du är stressad fokuserar du mest på hur du känner dig i stunden, och försöker bli av med obehaget. Den kampen kan få dig att glömma hur oproduktiv du verkligen är.

Det kan då vara bra att föra en dagbok, där du utvärderar din stressnivå under dagen från 1 till 10, och jämför det med hur mycket du fått gjort. På längre sikt, borde du märka ett samband mellan lämpliga stressnivåer och produktivitet.

Ett annat test är att försöka göra en uppgift långt innan deadline. Om den inte blir gjord, behöver du antagligen extra press utifrån.

Återhämta dig själv under dagen
Om du märker att stressen lätt tar över din dag, måste du finna utvägar för att dämpa den. Då kan meditation, promenader och positiva målbilder hjälpa dig på vägen. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.