ANNONS

Framtidens innovativa matproduktion

Ett högteknologiskt sätt att odla. Företaget har utvecklat ett extremt finstämt system som består av led-belysning och sensorer.

Sätten som vi idag använder för att producera mat är i många fall inte tillräckligt effektiva och hållbara för att möta framtidens krav och utmaningar.

"Vi måste hitta positiva och bra lösningar för att kunna hantera den här situationen", säger Line Gordon, vice forskningschef på Stockholm Resilience Centre.

En nyckelfaktor för att ställa om livsmedelsproduktionen till att bli mer hållbar och konkurrenskraftig i framtiden är innovationskraft - att vi helt enkelt hittar nya lösningar för att möta framtidens utmaningar.

När Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin i våras släppte sin rapport om livsmedel konstaterade de att innovationer spelar en stor roll på vägen mot en mer hållbar produktion. Bland annat belystes behovet av satsningar på högteknologisk primärproduktion. Ett världsunikt exempel inom det området hittar vi hos Heliospectra, i utkanten av Göteborg.

"Om du odlar konventionellt så är du givetvis beroende av säsongen när du odlar utomhus. Då kan du få en skörd per år. Men om du odlar i kontrollerade miljöer och med vår teknik så kan du ha många skördar per år. Och du kan odla precis vad du vill", säger Staffan Hillberg, vd på Heliospectra.

Företaget har utvecklat ett extremt finstämt system som består av led-belysning och sensorer. Sensorerna läser av hur plantorna tar till sig ljuset, information som sen används för att optimera produktionen, både vad gäller kvalitén på produkten men också vad gäller besparingar för miljön.

"Rent energimässigt så sparar vi ungefär 40 procent, jämfört med traditionell odling i växthus", säger Staffan Hillberg.

Läs mer hos Heliospectra.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.