Trött på att invänta beslut? Så hanterar du din veliga chef

Vissa chefer pekar med hela handen, medan andra har svårare att fatta beslut. Här är några konkreta tips på hur du hanterar obeslutsamma chefer på bästa sätt.

Chefen som vill vara alla till lags är ofta trevliga människor, men deras akilleshäl är att de inte kan säga nej – vilket ofta leder till att de hamnar i en rävsax där det inte finns tillräckligt med tid över till att slutföra något.

Sådana chefer bryter lätt löften till förmån för att upprätthålla harmoni på bolaget.

Genom att låtsas gå med på något för att förhindra en konflikt lovar den sortens chefer ofta för mycket eller något som de inte själva ens tycker, enligt Fast Company.

LÄS ÄVEN: 10 egenskaper som utmärker en bra ledare

Cheferna menar egentligen inget illa, men kan få de mest lojala medarbetarna vansinniga genom sitt behov att vara alla till lags.

Så hur ska du som medarbetare hantera en velig chef?

1. Tänk dig in i chefens situation
Hen kanske gärna skulle vilja ge alla möjlighet att gå några timmar tidigare på fredag, men timmarna kanske behövs för att allt ska hinna bli färdigt i tid. Chefen kanske också är väl medveten om att hen har lovat ett besked, men vill hinna tänka igenom beslutet ytterligare och brottas samtidigt med att inte få teamet upprört.

2. Få chefen få att skrida till handling genom att avlasta denne eller ge förslag på alternativ
Ett sätt är att ta på sig att bära hundhuvudet om något skulle gå fel. Erbjud också chefen hjälp att fatta ”rätt beslut”. Studera situationen, utvärdera samtligas behov och erbjud potentiella lösningar.

Det går troligtvis att förhandla fram en win-win som både får dig och chefen att se bra ut.

Den andra huvudkategorin av obeslutsamma chefer byter åsikt likt en kameleont, men inte för att vara alla till lags och behålla en harmoni i gruppen, utan snarare på grund av sin egen osäkerhet.

Den sortens chefer kan ofta vara inkompetenta och befordrade långt utöver sin kapacitet.

Hellre än att erkänna sin osäkerhet och sårbarhet avvaktar de med att fatta beslut. Fattar de beslut säger de ofta en sak ena dagen och en annan nästa för att dölja sin osäkerhet.

Vissa så kallade kameleont-chefer är kanske inte direkt inkompetenta, utan ändrar snarare hela tiden uppfattning i jakten på ett ”perfekt beslut”.

Först tror de att de har funnit det, sedan upptäcker de en brist och ändrar kurs igen.

Det går också att diskutera om chefen verkligen måste fatta alla beslut eller om det kanske går att delegera vissa till dig själv. Förhåll dig lugn genom hela diskussionen för att lättare övertyga chefen om att just du vet vad som måste göras.

Bevaka informationsflödet, håll noggrann koll på deadlines och skapa system som larmar i god tid före deadline för projekt.

Chefer som tvekar kan bli hjälpta av klar, koncis och saklig information.

Chefen förväntas inte vara expert på allt, utan identifiera områden där chefen kan behöva extra stöd och förmedla informationen på ett användbart sätt.

På så sätt kan du snabbt få deras förtroende och kanske klättra ett par pinnhål i karriären på köpet, enligt Fast Company.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.