Tvillingarna som är både världsmästare och entreprenörer: Så blir du en vinnarskalle

Hur blir man egentligen bäst på någonting?

För seglingsvärldsmästarna tillika tvillingarna Annie och Linnea Wennergren stavas svaret tålamod, tålamod och åter tålamod. Erfarenheten och kampviljan drar tvillingarna stor nytta av när de nu storsatsar på att utveckla ett sportstrumpe-imperium: Gococo.

”Vi var tillräckligt duktiga för att tycka att det var skoj och tillräckligt dåliga för att kämpa och träna så att vi skulle bli bäst”, säger de nyblivna världsmästarna i segling, 35 år gamla.

Duon bodde bara par minuters promenad från hamnen i Göteborg och seglingsklubben låg ett stenkast därifrån. Karriären inleddes med optimistjolle redan som 6-åringar.

Det är väl rättvist att säga att tvillingarna drivs av det klassiska uttrycket att Rom inte byggdes på en dag.

LÄS ÄVEN: De här 20-åriga tvillingarna från Västerås har gjort ett mobilspel som blev världens mest nedladdade app

Under sin långa väg mot toppen har duon mött många som haft det betydligt lättare för sporten, men där minsta motgång har fått dem att krokna längs vägen.

Likt hur Sisyfos tålmodigt rullar upp sin sten för berget, bara för att få se den trilla ned när han närmar sig toppen, har tvillingarna kämpat på.

”Vi är 35 år och har visserligen haft en fantastisk säsong, men det är knappast något som händer över en natt”.

Duon applicerar nu sin strategi för att bli världsbäst när de ägnar sig åt entreprenörskapet – med sportstrumpebolaget Gococo. Bolaget säljer redan cirka 60 000 strumpor per år via 40-talet återförsäljare, däribland Gymgrossisten, Sportamore och OutNorth.

Planen är nu att även nå ut till internationellt, där exempel på drömbolag är brittiska sportklädesjätten Wiggle, men också Kinneviks guldkalv Zalando. Men man nylanserar också sin webbshop.

”Vi kommer aldrig att vara ett företag där man kan få 3 strumpor för 100 kronor, utan det handlar om kvalitetsprodukter med hög funktion”.

Känslan av surrealism sköljer över mig när jag intervjuar tvillingarna; de pratar i ett kör och avbryter varandra mitt i meningarna. Rösterna är snarlika, vilket gör det närapå omöjligt att urskilja vem som säger vad över telefon.

Deras sprudlande energi går dock inte att ta miste på trots att vi befinner oss i olika delar av landet. Konstigt vore väl det. Ett minst sagt framgångsrik år kan läggas till handlingarna när nu vintern har tagit sitt järngrepp över oss.

Förutom VM-guld i matchracing, ihop med rorsman Anna Östling vid Sheyboagan i USA, har duon vunnit Women´s International Match Racing Series och också utsetts till Årets Seglare av Svenska Seglarförbundet. De är dessutom nominerade till Årets Lag vid Idrottsgalan.

Det är lätt att förledas att tro att nyblivna världsmästare i segling bara håvar in pengar – det gäller om du är man och framgångsrik i klassiska tävlingar som America´s Cup och Volvo Ocean Race.

Som tjej hjälper det inte ens att bli världsmästare, utan det rör sig ändå bara om futtiga tusenlappar i prispengar.

 ”Vi har bra sponsorer, men kan inte plocka ut en lön för vår segling och eventuell bonus ser vi först i slutet av året”.

Det ekonomiska läget ledde till att tvillingarna länge funderade över alternativ för att ”kunna segla vidare i livet”.

Det vill säga fortsätta med segling på elitnivå, men få merparten av sin försörjning via annan verksamhet.

Det blev till att starta sportstrumpebolaget Gococo.

Valet föll sig naturligt efter att tvillingarna många gånger fått erfara hur genomsvettiga strumpor under hårda gym- och fyspass kan ge skoskav, blåsor och inte minst vidrig stank som gärna stannar kvar i skorna.

Gococo är licensierat via Coconas patenterade 37.5 Technology som ger ett extremt snabbtorkande och fuktavstötande material.

”Vi är uppvuxna i en familj med bra kontakter i branschen, men numera släpper Cocona bara in stora varumnärken som Craft, Adidas, Rossignol och North Face. Så för oss var det rätt plats vid rätt tidpunkt med andra ord”.

Tvillingarna har dessutom fått fram strumpor som inte bara lovprisas för sin funktionalitet av träningsbloggare och annat, utan också deras stilrena och propra design.

Gococo-verksamheten har dels finansierats med egna medel, dels genom lån från Almi och Toborrow, som är en digital marknadsplats för företagslån.

”Vi får ofta likviditetsbrist när vi köper in stora partier av ullprodukter under sommaren eftersom det tar tid innan produkterna börjar säljas hos återförsäljare. Därför tog vi ett Toborrow-lån”.

Tvillingarna sticker inte under stol med att det har tagit lång tid att utveckla bolaget, men det beror på att de bara har kunnat ”gasa” då de inte har varit ute och seglat.

”Vi vet att det är en bra produkt och var den skulle kunna hamna”.

Till en början har det varit lätt att bygga varumärket, men i takt med att bolaget vuxit sig starkare har Gococo fått kalla handen från event som exempelvis Lidingö-loppet. Strålkastarljuset har i stället riktat in sig på nischade event som Swimrun – deltagarna springer 2,3 mil och simmar 4 kilometer.

”Först sågs vi mest som up & coming och var välkomna överallt, men idag betraktas vi som en konkurrent till jättar som Adidas och Reebok”.

Tvillingarna har varit så gott som oskiljaktiga genom livet. Först efter en hetsig diskussion i tonåren om ett skoköp gick det upp ett ljus när mamman påtalade att man faktiskt inte måste välja samma kläder.

”Då insåg vi att vi faktiskt har olika personligheter”.

Linnea var den som hade bäst läshuvud i skolan, medan Annie var den mer konstnärliga typen.

Målmedvetenheten gjorde att betygen räckte till för båda skulle ta sig in på Handels i Stockholm.  Linnea läste redovisning, medan det blev marknadsföring med inriktning mot konsumentledet för Annie.  Väl inne i värmen drog studierna ut på tiden – främst beroende på att de varvades med världstourer i segling under mars-augusti varje år.

Annie flyttade också till London i ett år för att plugga vid London College of Fashion, medan Linnea blev managementkonsult på Cordial i Stockholm.

Det blev ingen drömtillvaro precis.

”Jag jobbade med PR i London och kändes inte som det jag hade signat upp mig för och jag visste heller inte vad jag hade för mål”, säger Annie.

Parallellt tillbringade Linnea 1,5 år på Cordial med att under långa arbetstimmar fundera över ”vilket håll vinden blåser den dagen”. Till slut stod hon inte ut, gick in till chefen och berättade att hon skulle satsa på OS.

Annie hade visserligen hunnit flytta tillbaka till London, men fick det tufft ekonomiskt när finanskrisen härjade som värst.

Uppvuxna i en företagarfamilj där fibertextiler diskuteras till frukostflingorna närde tvillingarna länge en dröm om att starta eget.  Efter att de sålt en gemensam lägenhet i Stockholm såg Gococo dagens ljus.

Resten är som man säger historia.

Annie blev vd, medan Linnea valde att fortsätta storsatsa inför OS.

Det blev 3 tuffa år för Annie. Hon kände få på marknaden, hade ingen produktkatalog att visa upp och få strump-modeller.

”Vi hade aldrig kunnat starta ett sådant bolag med någon som inte förstår hur mycket träning som krävs för att hålla sig på toppen”, säger Annie.

Linnea hoppade på Gococo aktivt först 2012. Arbetsdagarna löper ofta från 8 på morgonen till 8 på kvällen, men när seglingen kommer i vägen går tvillingarna in i sin ”seglingbubbla”.

”Man kan säga att vi är världsmästare på att skifta fokus. Vi har aldrig känt att kunderna upplever det oseriöst, utan de brukar snarare bli förvånade hur vi hinner med så mycket”.

Den hårda satsningen på både segling och företagande har lett till eftergifter på det privat planet. Varken Linnea eller Annie kommer hem till egna familjer efter långa dagar.

Men familjelivet är inget tvillingarna sörjer då de aldrig har varit ensamma.

”Det är klart att vi har stunder när vi ifrågasätter vår livsstil och kan känna gud så skönt den dagen jag pensionerar mig från seglingen. Men andras dröm måste inte vara vår dröm. Vi är vana vid adrenalinkickar och att resa över hela jordklotet”.

Parallellt gör tvillingarna allt man kan för att bana väg för att unga kvinnliga seglare ska kunna livnära sig på sin passion i framtiden.

”Vi är inga superfeminister, men har insett att vi kan försöka öppna dörren för yngre tjejer som seglar. Men det är samma som med damfotboll. Det tar sin tid”.

5 tips för att bli världsmästare:
1. Tålamod. Det är lätt att förledas av historier om hur någon skapade ett miljardföretag på bara några år, men det ligger alltid hårt slit bakom och både fram- och motgångar.
2. Våga satsa. Våga tro på det du gör. Strunta i om du blir ifrågasatt.
3. Gör jobbet. Stekta sparvar kommer sällan flygande från luften. Hårt jobb är det som gäller.
4. Drivs av utveckling. En ständig vilja att utvecklas är en bra grogrund för att nå framgång.
5. Fokusera inte på motgångar. Dra lärdom av motgångarna, men gräv inte ned dig.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST