Fotograf: Martin Abegllen/Flickr

Nya uppfinningen: Laddar mobilen på 3 sekunder och håller i en vecka

Forskare har upptäckt nya metoder som spås kunna revolutionera marknaden för mobilbatterier.

Forskare har upptäckt en metod för att skapa mer effektiva superkondensatorer. Det har potential att revolutionera marknaden för mobilbatterier.

Superkondensatorer frigör stora mängder energi och betraktas ha enorm potential när det gäller att driftsätta vår teknik.

I dagsläget krävs det att en superkondensator som kan lagra lika mycket kraft som ett litiumjonbatteri är betydligt större än vad som som får plats i en standardmobil, enligt ScienceAlert.

Men genom en metod som förbinder superkondensatorer med tvådimensionellt nanomaterial har ett forskarteam vid University of Central Florida nått ett genombrott som kan vända upp och ned på hur mobilbatterier fungerar i framtiden.

”Om du byter ut batterierna mot dessa superkondensatorer kan du ladda mobilen på några få sekunder och sedan behöver du inte ladda den mer på drygt en vecka”, säger en av forskarna i en kommentar.

Det fina i kråksången är inte bara att superkondensatorerna till och med blir mindre än dagens mobilbatterier, utan de är också betydligt lättare och det trots att kondensatorerna faktiskt har högre laddningskapacitet än dagens litium-jon-batterier.

Den nya sortens superkondensatorer skulle också kunna åtgärda problemet med att batterierna tappar i kraft ju äldre de blir.

Idag kan ett litiumjonbatteri laddas ungefär 1 500 gånger utan att tappa i prestanda, medan de nya superkondensatorerna skulle kunna laddas minst 30 000 gånger utan att minska i kapacitet.

Det är inte första gången forskare har försökt att använda nanomaterial för att boosta superkondensatorer, men problemet har varit att man tidigare inte har lyckats sammanfoga materialen.

Florida-teamet har i stället använt basala kemiska synteser för att integrera superkondensatorer med tvådimensionellt material och därmed stärka dess effektivitet.

Den nya tekniken förväntas inte bara revolutionera mobilindustrin; lyckas forskarna göra superkondensatorerna än mer effektiva kan den revolutionera elbilsmarknaden – som idag består av tunga batterier som laddas långsamt.

Teamet har inte lyckats nå dit ännu, men hävdar att det finns potential att förfina tekniken ytterligare, enligt ScienceAlert.

Forskarteamet har inte sin revolutionerande laddningsteknik klar för kommersialisering ännu, men är i full färd med att patentera den.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.