Ekonomen: Nordea gör mig till kolonialist

Våra sparpengar kommer fortsätta att bidra till kränkningar av mänskliga rättigheter om storbankerna inte skärper sina hållbarhetskrav, skriver ekonomen Dennys Bello.

Adam Smith-problemet, uppkallat efter den skotske moralfilosofen, lyder ungefär så här: Går det att förena ett egoistiskt strävande efter materiella fördelar med solidaritet?

Är du kund hos någon av de svenska storbankerna är svaret nej. Deras bristande hållbarhetsarbete gör nämligen så att våra sparpengar bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter runtom i världen.

“Det finns barn här, det finns barn här” hör jag en vettskrämd man vädja till vakterna som bussar sina ilskna hundar mot de protesterande. Jag tittar på en video från bygget av oljeledningen North Dakota Access Pipeline i USA.

Där pågår just nu de största protesterna på över 100 år från amerikanska ursprungsfolk. Oljeledningen hotar nämligen stammen Standing Rock Sioux mark, dricksvatten och heliga platser.

Projektet strider enligt FN mot konventionen om ursprungsfolks rättigheter. Det fasansfulla jag ser på skärmen har jag dock varit med och finansierat. Min bank Nordea har nämligen lånat ut 359 miljoner kronor till bolag som investerat i detta projekt.

Nordea är dock inte ensamma de sju största bankerna i Sverige har tillsammans investeringar på sammanlagt 484 miljoner kronor i de tre oljeföretagen som står bakom projektet. Rent allmänt har de svenska storbankerna stora brister i sitt hållbarhetsarbete.

I Fair Finance Guide senaste granskning kan jag läsa att alla dessa banker ligger under betyget 60 av 100. Allra sämst är Danske Bank som är rödlistad och får betyget 28 av 100. Dessa bankers verksamhet bidrar bland annat till kränkningar av mänskliga rättigheter, vapenförsäljning, miljöförstöring och skatteflykt. I samma rapport får alternativbankerna Jak Medlemsbank och Ekobanken betygen 91/100 respektive 99/100.

Tillbaka till Nordea. De planerar att träffa bolagen bakom oljeledningen och utreda saken. Det är bra, men det är symptomen de angriper just nu. Hållbarhetsarbete är något som främst bör göras i förebyggande syfte. Våra sparpengar kommer fortsätta att bidra till kränkningar av mänskliga rättigheter om storbankerna inte skärper sina hållbarhetskrav eller följer dem i praktiken.

Ekonomisk nykolonialism brukar ibland beskrivas som den process där kapital strömmar in till rika länder genom en exploatering av fattiga länder. Jag tänker på reservatet i Standing Rock. Det ligger visserligen i USA, men det är exakt samma process som sker just nu genom bygget av den kontroversiella oljeledningen.

Jag stänger av datorn och ser min spegelbild i den mörka skärmen. Är det så en kolonialist ser ut i det tjugoförsta århundradet? Jag borde nog byta bank.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.