De vill ta närodlad mat till city – med grön hipster-startup

Effektiv,  giftfri, urban odling, 360 dagar om året – startupen Grönska har storartade visioner.

I en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden, söder om Stockholm, odlar startupen Grönska grödor som sedan säljs till nya matvarukedjan Paradiset.

”Grönska är helt rätt i tiden, vi tror på stadsodling och vertikal odling som del av framtidens matproduktion” säger Paradisets vd Johannes Cullberg.

Än så länge är det bara basilika som odlas, men ambitionerna är stora.

Målet är att revolutionera marknaden och göra Stockholm oberoende av importerade grönsaker – genom ett innovativt odlingssystem som kan producera grödor året runt.

De kallar det för hydroponisk odling: Ett hyllsystem försett med lysdioder ger ljus till plantorna och en näringslösning där plantorna växer. Tack vare den kontrollerade miljön kan grödorna odlas giftfritt – och produktionen är väl lämpad för att placeras i stadsmiljö eftersom effektiviteten är så pass hög i proportion till ytan som krävs, och vattenförbrukningen är betydligt lägre än för konventionell odling, enligt Grönska.

”Det här är bara början, målet är definitivt att odla så många olika sorters örter, grönsaker, bär och frukter som möjligt i vårt odlingssystem – på ett så miljövänligt sätt som möjligt”, säger medgrundaren Petter Olsson.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST