ANNONS
Jonas Rylander, CIO på inkClub.

InkClub lägger it-driften i molnet

E-handelsföretaget inkClub startade år 2000 och har vuxit enormt. I dag har företaget fyra miljoner kunder, försäljning i tio länder, 80 anställda och omsätter drygt 500 miljoner kronor. Tillväxten har ställt stora krav på it-systemen, som utvecklats internt och byggts ut i takt med framgångarna. Men nu outsourcar företaget merparten av systemen till Sungard.

Jonas Rylander är CIO och ansvarig för utveckling och drift av inkClubs system, allt från intern administration till e-handel som erbjuder varor inom bläck och toner, skrivare, skrivartillbehör, batterier, dammsugarpåsar och städprylar med mera.

”Kraven på våra system och vår infrastruktur har vuxit i takt med vår expansion och när ICA kom in som ägare. I samband med förvärvet beslutades om en översyn av hela vår it-struktur för att kunna ta nästa steg i utvecklingen och för att säkra driften som vi hittills hanterat helt och hållet själva”, säger Jonas Rylander .

I en första omgång valdes fyra företag ut för lämna förslag och offert till en ny infrastruktur, och efter cirka ett års intensiv upphandling valdes Sungard Availability Services som partner i framtidsarbetet.

”Det går inte peka på en enskild punkt som avgjorde i valet av Sungard, men det var väldigt lyhört genom hela processen. Vi kände oss uppmärksammade och det var mån om att komma fram till en bra lösning. Kompetens, struktur, pris, trygghet och erfarenhet bidrog starkt liksom att det är ett lagom stort företag med väldigt mycket resurser i ryggen – ungefär som för oss med ICA”, förklarar Jonas Rylander.

Outsourcing handlar om mer än sänkta kostnader

Han beskriver att ett nära och utvecklat samarbete nu kommit i gång där ett första steg är att lyfta ut InkClubs serverhall till Sungard. Det handlar om redundans i både infrastruktur, innehåll och den egna kompetensen runt infrastrukturen. Investeringar i hårdvara som sågs som nödvändiga kommer i stället kunna allokeras till utveckling av mer affärskritiska e-handelslösningar och affärsutveckling.

”Vi behåller vår infrastruktur för test och utveckling av vår e-handelslösning. Vårt team kommer kunna fokusera på utveckling och drift av våra applikationer och det som genererar värde för våra kunder. Assistans eller stöd köper vi av Sungard som är väl insatt i vår verksamhet och vårt system. Allt löpande som administration, service, back-up, disaster recovery och drift hanteras också av Sungard, vilket är en ovärderlig trygghet för oss, säger Jonas Rylander.

Här kan du ladda ner ett white paper: "Best practise"- Att styra sin multisourcing effektivt, framtaget av Radar.

Han poängterar även hur samarbetet snabbt utvecklats och ser framför sig ett partnerskap där ömsesidig respekt och förståelse är nycklar till framgång för en långsiktig relation.

”Har man som vi i inkClub, byggt upp en verksamhet och därtill hörande it-arkitektur från grunden kan det vara mentalt svårt att låta någon annan ta över viktiga delar, men med Sungard har det inte varit några problem”, avslutar Jonas Rylander.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.