Tech-rekryteraren: 10 saker du kan göra för att maximera din lön

Konkreta tips som hjälper dig när du ska löneförhandla, från en veteran i branschen.

Tech-rekryteraren Michael Solomon, grundare av talentbyrån 10x Management, har lång erfarenhet av att hitta spetskompetens – framförallt inom Tech och design.

Michael Solomon är därmed ofta inblandad i förhandlingar av olika anställningskontrakt – nu delar han med sig av sina tio bästa tips för att få ut mest möjliga av löneförhandlingen, i en intervju med Business Insider.

1. Förstå alla komponenterna i löne-paketet
Detta omfattar bland annat ”grundlönen, bonusar, kommission, planerade löneförhöjningar, betald semester, sjukförsäkring” enligt Solomon. Men faktorer som jobbtitel och huruvida du blir uppmärksammad när du gör ett bra arbete är också viktiga, påpekar han.

2. Se till att ha konkurrerande bud att välja mellan
”Det är alltid enklare att ha olika bud som du kan väga mot varandra. Du kan se vem som vill ha dig mest.”

LÄS ÄVEN: Svårt att löneförhandla? De här sajterna hjälper dig räkna ut vad du borde tjäna

3. Ställ frågor
”Ta redapå vad de vill, och vad de gillar med dig. All bakgrundsinformation kommer hjälpa dig när du ska utforma dina krav och sätta ett värde på dig själv.”

4. Var medveten om ditt värde
”Du måste förstå vilka problem du kan lösa åt företaget, och påpeka detta för att styrka dina anspråk.”

5. Se till att veta vad du vill
”Gå in med självförtroende och be om det du vill ha, men bara efter att ha kollat upp vad en vanlig lön är för liknande roller på liknande företag.”

6. Var kreativ när du förhandlar
”Till exempel, om de inte kan eller vill betala ut den lön du frågar efter, så kan du bygga in bonusar baserade på din prestation eller se till att få mer semestertid.”

7. Var redo att gå därifrån
”Om du inte måste få jobbet så har du en starkare position i förhandlingarna. Gå därifrån om du inte får det du vill ha.”

8. Bete dig professionellt
”Håll dig lugn och bete dig professionellt oavsett hur det hela går. Var trevlig och visa respekt. Du vet aldrig när du kommer att stöta företaget eller rekryteraren igen.”

9. Ta det inte för på stort allvar
”Håll huvudet kallt. Om du har självförtroende och tror på dina förmågor så lyser det igenom. Ingen vill anställa en desperat person.”

10. Skaffa dig en advokat eller agent

”De som är bra på detta är värt priset.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST