Så höga skulder har svenskarna – värst för unga, stadsbor och låginkomsttagare

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Hushållens skulder ökar snabbare än inkomsterna, fler mäklare anmäls och förtroendet för arbetsförmedlingen är lågt.

De svenska hushållens skulder fortsätter att öka i en snabbare takt än inkomsterna, enligt en ny rapport från Riksbanken.

Den sammanlagda skulden har stigit med 367 000 kronor mellan 2010 och 2016.

Det är de lägsta inkomstgrupperna som har högst skuldkvot, och sett till ålderskohorter är skuldsättningen störst bland unga hushåll.

Skuldsättningen i storstäderna är högre än på landsbygden, något som kan förklaras med snabbt ökande bostadspriser, enligt Riksbanken. Och det är just bolånen som bidrar starkt till skuldsättningen – kring 50 procent av hushållen minskar inte sin bolåneskuld. Däremot är det för tidigt att se vilka effekter amorteringskravet har, uppger Riksbanken.

PROVFLYGNING AV NYA GRIPEN SKJUTS UPP
Saab skjuter upp den första provflygningen med nya Gripen E. Det nya IT-systemet fungerar bättre än väntat vilket gör att man kan göra betydligt mer av planet färdigt innan det behövs några testflygningar. (SvD)

FLER MÄKLARE ANMÄLS
Fastighetsmäklarinspektionen får in allt fler anmälningar mot mäklare. Det är lockpriser och felaktigheter i budgivningen som är de vanligaste klagomålen. (DN)

BAYLAN FÅR PRESTIGEUPPDRAG
Energiminister Ibrahim Baylan är på väg att utses till ordförande för Internationella Energirådet IEA. (DI)

BOTTENBETYG TILL ARBETSFÖRMEDLINGEN
Endast en av fem har förtroende för arbetsförmedlingen, det visar en undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv. (SvD)
Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant