Fotograf: Diariocritico de Venezuela/Flickr

Så ”billig” är egentligen Black Friday

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Det är inte bara fynd som säljs på Black Friday enligt statistik från Prisjakt, Ericsson anklagas för att ha försökt muta makthavare och stigande räntor sätter press på fastighetsaktierna.

Konceptet Black Friday har – i likhet med andra amerikanska traditioner så som Halloween – alltmer fått fotfäste i Europa, och Sverige.

Nu på fredag inträffar årets Black Friday, det vill säga dagen efter Thanksgiving som alltid infaller fjärde torsdagen i november.

Elektronikkedjor, modevarumärken och varuhus kämpar om konsumenterna med diverse rea-kampanjer – men det är inte garanterat att du gör ett fynd bara för att det är reapris på varan.

Hela 8 procent av produkterna med kampanjpris uppvisar till och med en svag prisökning jämfört med det billigaste priset på marknaden. Det visar data från Prisjakt.

”Under reahögtider som Black Friday är det lätt att tro att priset är bra bara för att det är rabatterat. Men faktum är att jämfört med det billigaste priset på marknaden var den totala genomsnittliga prisnedgången under förra årets Black Friday enbart 13,6%” säger Carl Vult von Steyern, Sverigechef på Prisjakt.

Det går fortfarande att fynda under Black Friday, men då gäller det att vara en medveten konsument, enligt Carl Vult von Steyern.

”För att fynda under Black Friday är det viktigt att man är en medveten konsument och jämför reapriserna”.

De här produkterna bör du undvika under Black Friday, enligt Prisjakt:

  • Datorer
  • Vitvaror
  • Skor


CARNEGIE GÅR UR INTRUM JUSTITIA EFTER SAMGÅENDET MED LINDORFF
Efter affären där Intrum Justitia går samman med Lindorff har Carnegie Fonder valt att sälja hela sitt innehav om nära 2 procent av bolaget. Enligt förvaltaren Simon Blecher på Carnegie blir det sammanslagna bolaget väldigt skuldsatt. (DI)

TIDIGARE ERICSSONANSTÄLLD SAMARBETAR MED SEC OM BETALNINGAR
Ericsson påstås ha gjort betalningar till makthavare i syfte att vinna kontrakt. En tidigare anställd vid telekombolaget samarbetar med den amerikanska finansinspektionen, SEC. (SR/DN)

ERICSSON KRITISERAS AV ANSTÄLLDA
Attraktiviteten av Ericsson som arbetsgivare sjunker hos studenter och yrkesverksamma. Men även bland de anställda på telekombolaget ger de företaget lägre betyg. (DI)

VICE RIKSBANKSCHEFEN: RÄNTELÄGET ETT NÖDVÄNDIGT ONT
Vice riksbankschefen Martin Flodén önskar att ränteläget var högre och penningpolitiken mer normal, men det bästa sättet att varaktigt nå ett högre ränteläge är knappast att nu bedriva en betydligt stramare penningpolitik. (DI Debatt).

PLANERAD FLYGSKATT KRITISERAS
Regeringens planer på att införa en flygskatt möter hårt motstånd såväl i egna leden som i riksdagen. Samtidigt ifrågasätter flera tunga instanser klimatnyttan av skatten. (DI)

FASTIGHETSAKTIER TYNGS AV ORO FÖR STIGANDE RÄNTOR
De extremt goda åren för fastighetsbolagen verkar vara över. Stigande räntor sätter press på fastighetsaktierna. (SVD)

STOR EFTERFRÅGAN PÅ DOMETIC-AKTIER I EQT:S FÖRSÄLJNING
Ett stort intresse noterades för Dometic i samband med att EQT sålde av sitt innehav i bolaget. Dometic ska i försäljningen ha fått åtminstone en ny storägare. (DI)

TRAFIKLJUSPROTEST
Flera tunga pensionsbolag lämnar svidande kritik mot finansinspektionens förslag till nya hårdare kapitalkrav. (DI)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST