Fotograf: The White House/Flickr

10 egenskaper som utmärker en bra ledare

Ledarens personliga egenskaper påverkar hela teamets resultat. Här är tio av de viktigaste.

MBA-utbildningar i all ära, men effektiva ledare kan bara skapas genom åratal av erfarenhet. Det är utmaningarna och misstagen som formar en bra ledare. 

Här är tio egenskaper som utmärker en bra ledare, med tips från en rad experter med omfattande erfarenhet i ämnet, listat i magasinet Entrepreneur.

1. Fokus
Det handlar inte om att ha högsta betyg i alla ämnen, utan att briljera i ett.

“För att vara en bra ledare, kan du inte lägga energi på småsaker, för du måste vara mindre distraherad än dina konkurrenter. För att få de viktigaste sakerna gjorda måste du utveckla en oerhört selektiv ignorans. Annars kommer det triviala att dränka dig.” säger Tim Ferriss, författare av bästsäljaren “The 4-Hour Workweek”.  


2. Självförtroende
Alla i teamet tar efter ledarens manér. Det gäller alltså att vara rakryggad och tillmötesgående. 

“En ledare inger självförtroende och följarskap genom att ha en tydlig vision, empati, och genom att vara en stark coach". Så uttalar sig Barri Rafferty, vd på Ketchum. 


3. Inspiration
Ledarens förmåga att inspirera påverkar teamets inställning till uppgiften:

“Folk påstår alltid att jag är en “self-made” man. Men det finns inget sådant. Ledare är inte “self-made”; de är drivna. Andra har gett mig bra inspiration och fantastiska råd, och jag har drivits av mina värderingar och min passion" säger Arnold Schwarzenegger. 


4. Transparens
För att vinna de anställdas tillit måste du glömma titlarna, och visa autenticitet.

"Jag har aldrig köpt konceptet av att bära på en mask på jobbet. Det enda sättet för mig som ledare att engagera mitt team är att vara 100 procent mig själv  öppen, och ibland bristfällig, men alltid passionerad i arbetet" säger Keri Potts på ESPN.


5. Kommunikation
En ledare må vara introvert, men de viktigaste budskapen måste alltid fram:  

"Om människor inte är medvetna om dina förväntingar och misslyckas, då är det egentligen ditt fel för att du inte har kommunicerat dem" enligt Kim Kurlanchik Russen, entreprenör.

LÄS MER: 5 tips: Så löser du oväntade problem som ledare


6. Innovation
Tänk Steve Jobs och Sebastian Siemiatkowski. 

"Att vara en innovatör är att vara en ledare; du kan inte särskilja på de två. Oavsett om det sker genom tankeverksamhet, teknologi eller organisation, är innovation det enda hoppet att lösa utmaningar." Det säger Aubrey Marcus, grundare av Onnit. 


7. Stoicism
Ledaren måste vara lugnet i stormen. 

"Det är oundvikligt: Vi kommer att finna oss i riktigt förjävliga situationer. Stoicism handlar i grunden om att acceptera och förutse detta i förväg, så att man inte tappar fattningen, reagerar känslomässigt och förvärrar saker ytterligare" säger Ryan Holiday från American Apparel.


8. Bestämdhet
Raka puckar leder till slutmålet:

"Min mentor, som utbildade mig till en idrottsdomare, gav mig ett råd som burit i det professionella livet: Gör ditt beslut snabbt, och tydligt, och titta inte tillbaka. I svåra situationer leder ett bestämt felbeslut ofta till bättre resultat än ett svamligt beslut som visar sig vara rätt", rådger entreprenören Scott Hoffman.


9. Positivitet
Entreprenörens första budord.

"För att uppnå stora ting, måste du skapa en kultur av optimism. Det kräver mod. Du måste verkligen tro på att det omöjliga är möjligt" säger Jason Harris, entreprenör.

10. Ansvarig
Du sätter exempel genom att bära ansvaret för allt ditt team gör.  

"Det är mycket enklare att skylla ifrån sig än att ta ansvar; det kräver karaktär. Det handlar inte bara om att ta ansvar; utan också om att ta nästa steget för att rätta till misstag" säger Sandra Carreon-John från M&C Saatchi.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST