Fotograf: Gage Skidmore/Flickr

Trump: Det här tänker jag göra första dan på jobbet

”America First.”

Den 20 januari 2017 svärs Donald Trump som USA:s nya president. Och han planerar att sätta igång direkt – Trump har sammanställt en lista med exekutiva ordrar som han planerar sätta till verket redan första dagen på jobbet i Vita Huset. Det rapporterar CNBC.

LÄS ÄVEN: ”Väldigt, väldigt självupptagen och inte alls särskilt trevlig” – svenske miljardären som har träffat Trump

Det här tänker Donald Trump göra så fort han svärs in som president:

1. Dra sig ur handelsavtalet TTP
TTP (Trans-Pacific Partnership) är ett potentiell ”katastrof” för USA, säger Trump och lovar att ”istället tänker vi förhandla fram rättvisa, bilaterala handelsavtal som återför jobb och industrier tillbaka till amerikansk mark.”

2. Lyfta ”jobbdödande” restriktioner gällande inhemsk energiproduktion
Detta inkluderar skifferolja och så kallat rent kol, enligt Trump. Åtgärden är tänkt att leda till ”miljontals välbetalda jobb”.

3. Instifta ny reglering för regleringar
”För varje ny reglering som införs ska två gamla regleringar slopas, såå viktigt.”

4. Ta fram en ny plan för den nationella säkerheten
Den nya ”utförliga” säkerhetsplanen ska skydda USA och landets infrastruktur från cyberattacker och ”alla andra former av attacker.”

5. Allt utnyttjande av Visa-program ska utredas
Detta gäller särskilt utnyttjande som ”undergräver den amerikanska arbetaren.”

6. Regeringstjänstemän ska förbjudas från att bli lobbyister
Regeringstjänstemän som har lämnat ett politiskt uppdrag ska förbjudas från att bli lobbyister i fem år, samt förbjudas att lobba för utländska regeringar på livstid.

Och även om Hillary Clinton fick majoriteten av rösterna i presidentvalet tycks Trump nu ha majoriteten av amerikanernas förtroende.

53 procent av amerikanerna tror att Donald Trump kommer att göra ett väldigt bra eller ett ganska bra jobb som president.

Det visar en färsk undersökning från CNN/ORC.

Samtidigt uppger 40 procent att de har stort förtroende för Trump att ta itu med ekonomin. Det är faktiskt en större andel än för så väl Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton och Ronald Reagan vid samma tidpunkt efter att de blev valda, skriver CNN i en kommentar.

Undersökningen går också in på specifika frågor. Nästan tre fjärdedelar tror att Trump kommer att byta ut socialförsäkringskonceptet Obamacare. Två tredjedelar tror att han kommer att omförhandla NAFTA-avtalet. Inte mindre än 60 procent lever i förhoppningen att han kommer att kunna skapa välbetalda jobb i utsatta sektorer.

Dessutom räknar 63 procent, nästan två tredjedelar, med att landets ekonomi kommer att vara i gott skick om ett år. Det är den högsta tilltron sedan i september för fyra år sedan.

I undersökningen deltog 1 003 personer i form av telefonintervjuer mellan 17 och 20 november i ett slumpmässigt urval. Felmarginalen i undersökningen anges till plus minus 3 procent.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.