Millennial-professorn: Sluta genast med sociala medier – din karriär hänger på det

Sluta fördriva din tid med att försöka övertyga omvärlden om att du är meningsfull, uppmanar professor Cal Newport.

Cal Newport är av generationen millenials, professor i datavenskap, skriver böcker och en blogg – men har aldrig haft ett enda konto på sociala medier (något som torde göra honom ganska unik inom sitt demografiska segment).

Varför?

Sociala medier urholkar samhället och bidrar till kulturell ytlighet, enligt Newport. Men i en krönika i New York Times (NYT) kommer han med ett nytt påstående.

”Du borde sluta med sociala medier eftersom det kan skada din karriär.”

Det här påståendet går tvärt emot dagens synsätt på sociala mediers roll i den professionella sfären, påpekar Newport.

”Vi har blivit intalade att det är viktigt att vårda våra personliga varumärken på sociala medier, eftersom det ger dig möjligheter du annars skulle missa samt ger ett brett nätverk. Många i min generation är rädda att de skulle vara osynliga på jobbmarknaden utan en närvaro på sociala medier” skriver Cal Newport.

Men det perspektivet är missvisande, eftersom marknaderna i kapitalistiska ekonomier belönar det som är sällsynt och värdefullt – vilket sociala medier definitivt inte är, enligt Newport.

”Vilken 16-åring som helst med en smartphone kan hitta på en hashtag eller dela en viral artikel. Tanken är att om du engagerar dig i tillräckligt av den här typen av lågvärdes-aktivitet kommer det på något sätt plussas ihop till ett värde för din karriär – det är en tvivelaktig alkemi.”

”Att lägga tid på att stärka varumärket på sociala medier är en passiv aktivitet. Det snor tid och uppmärksamhet bort från meningsfull produktion till att försöka övertyga omvärlden om att du är meningsfull.”

Cal Newport, professor i datavenskap, avslutar med en uppmaning.

”Om du verkligen vill göra en skillnad i världen – stäng av din smartphone, stäng ner flikarna i webbläsaren, rulla upp ärmarna och börja jobba.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST