3 saker Stockholm kan lära sig av Malmös startup-scen

Malmö har tagit emot mer riskkapital än någon annan stad i Skandinavien, om man bortser från huvudstäderna. Det är dags för Stockholm att lära sig av Malmös bubblande startup-scen, skriver Mårten Öbrink.

Det bubblar i startup-Malmö. Utöver huvudstäderna har Malmö tagit emot mer riskkapital än någon annan stad i Skandinavien, och bara i år har Skånebolag tagit emot över en miljard kronor i investeringar – nästan dubbla av vad man tog emot under hela 2015.

Idag går dessutom södra Sveriges största tech-event Startup Live! av stapeln – med en gästlista på över 750 deltagare är eventet större än någonsin förut. Men Malmös startup-scen skiljer sig från Stockholms.

Här är tre saker stockholmarna kan lära sig av Malmö:

1. Utnyttja storleken
Malmö är litet - det tar sällan mer än tio minuter att cykla från ett möte till ett annat. Och när det händer något i Köpenhamn tar man tåget över.

Det gör att bolag, entreprenörer och investerare träffas oftare och utbyter fler idéer, vilket i sin tur gör ekosystemet starkare. Stockholm är större än Malmö, men långt mycket mindre än till exempel Kaliforniens Silicon Valley eller Londons Tech City – även om man i Stockholms scen inkluderar "Eas tSweden Tech" och "Uppsala Tech".

Utnyttja storleken och se till att kontinuerligt träffa folk i periferin av ert nätverk - då växer det sig både tightare och starkare.

2. Använd er av varandra
Peer-to-peer coaching har varit avgörande för framgångarna på Malmös startup-scen. Aktörerna i Malmö gör en grej av att jobba med varandra snarare än mot varandra, och man tittar både framåt och bakåt. Det vill säga: Vem kan hjälpa mig, och vem kan jag i min tur hjälpa?

Som två exempel kan nämnas Jan Erik Solem, som tidigare sålt sitt bolag Polar Rose till Apple men nu spenderar mycket av sin tid med att träffa unga Malmöbolag, samt Charlotta Tönsgård, vd för e-hälsobolaget Min Doktor som på sin fritid också sitter i styrelsen för Malmö Startups.

Och på inkubatorn Minc ser vi ofta före detta inkubatorbolag som kommer tillbaka för att coacha bolag som sitter i inkubatorn idag.

3. Stirra er inte blinda på enhörningarna
Utöver Silicon Valley har Stockholm som bekant flest enhörningar per capita i hela världen. Det är imponerande – men samtidigt finns det en risk att man stirrar sig blind på just detta.

För att det ska bli flera stora succébolag behövs ett community som hjälper tidiga bolag. Hur tacklar man bäst dyra kontorsplatser och hur rekryterar små startups när jättar som Klarna och Spotify betalar mer?

På inkubatorn Minc huserar Startup Labs, där bolag får sitta gratis i sex månader och jobba på sina idéer. Dessa initiativ behövs för att fostra innovation längsmed hela näringskedjan.

Vi pratar mycket och ofta om bostadsbrist och personaloptionsbeskattning. Det ska vi göra – detta är viktiga frågor som har stor betydelse för Sveriges startup-community, både idag och imorgon.

Men lika viktigt är det att fostra en inkluderande kultur, och där är anammandet av en pay-it-forward-attityd en grundbult. Här ligger Malmö i framkant, vilket ger Stockholm en unik chans att se och lära. Det bör tas vara på - ett starkt community på samtliga nivåer vinner alla på.

Mårten Öbrink är VD på inkubatorn Minc i Malmö. Han har startat och drivit bolag i 20 år, sitter med i ett antal bolagsstyrelser och verkar även som aktiv affärsängel i svenska och internationella bolag.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.