Fotograf: Uniti/FundedByMe

Svenska elbilen som blev en crowdfunding-succé – 5 miljoner på två dagar

Uniti bad om 5 miljoner för att bygga en prototyp av sin revolutionerande elbil. Det målet nåddes på två dagar. Investeringsrundan landade till slut på strax över 12 miljoner kronor.

Uniti är en elektrisk stadsbil för framtiden, som till en början utvecklats på Lunds Universitet, och numera är ett fristående projekt. Till skillnad från många andra elbilar i planeringsstadiet har Uniti valt att helt göra om elbilskonceptet från grunden, istället för att bygga vidare på samt anpassa konceptet för konventionella bilar.

Konventionella bilar är till exempel onödigt kraftfulla och stora, enligt Uniti. Att skala ner ger stora effektivitets- och miljömässiga vinster, vilket ger Uniti en väldigt hållbar profil. Samtidigt kommer användarupplevelsen hålla samma höga standard som den samtida konsumenten förväntar sig, från teknik så som smartphones.

När Uniti lanserade sin kampanj på crowdfunding-sajten FundedByMe bad de om 5 miljoner kronor för att bygga en prototyp, redo för produktion. Endast två dagar senare hade de redan överträffat det målet.

LÄS ÄVEN: Crowdfundad svensk elbil når 100 procent – på två dagar

Nu är kampanjen klar. Succén – som redan efter två dagar var ett faktum – är nu fullbordad: Uniti har dragit in drygt 12 miljoner kronor.

Uniti räknar med att ha en prototyp färdig till fjärde kvartalet 2017. I början av 2018 ska det bli möjligt att förbeställa modeller och de första leveranserna beräknas kunna påbörjas under kvartal tre 2019.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant