Professorn: Våga vara en excentriker – det lönar sig!

Det är de kreativa och knasiga originalen som driver utvecklingen framåt och gör världen bättre.

Den hajpade amerikanske psykologiprofessorn Adam Grant menar att alla kan locka fram spännande och innovativa idéer genom att sluta vara konformister och i stället bli original. Så här gör du!

Prokrastinera mera
Har du lärt dig att det är fel och fult att skjuta upp saker? Glöm det! Vill du komma i kontakt med din förmåga att tänka nytt och fritt kan det tvärtom vara en bra idé att prokrastinera. Innovativa idéer och skapandeprocesser trivs inte med stress utan behöver tid att ligga och skvalpa i det omedvetna ett tag innan de kan förverkligas.

Exempelvis tog det sexton år för Leonardo da Vinci att måla "Mona Lisa". Och Martin Luther King skrev sitt berömda I have a dream-tal i sista sekunden.

Du behöver inte vara först
Ta det lugnt, du behöver inte slå knut på dig själv för att kläcka en helt ny idé. Det handlar inte om att vara först på bollen, utan om att göra något bättre och annorlunda. Många framgångssagor bygger på att utveckla något ur det som redan finns. Ta till exempel Larry Page med sitt Google och Evan Spiegel med Snapchat.

Var inte rädd för att misslyckas
En originell människa lever efter Nelsons Mandelas kloka ord: Mod är inte frånvaron av rädsla, utan triumfen över den. En ickekonformist är alltså ännu mer rädd för vad som skulle hända om hen inte alls försökte än för att misslyckas.

De största originalen misslyckas dessutom oftare än andra eftersom de också försöker mer. Stora kompositörer som Beethoven, Bach och Mozart spottade ur sig ett otal mediokra musikstycken innan de till slut lyckades skapa sina mästerverk.

Tvivel är bra
Modiga original tvivlar och plågas av samma osäkerhet som alla vi andra. Men icke-konformisterna handskas annorlunda med känslorna. De lägger inte skulden på sin egen person när något inte fungerar utan tänker i stället: det är inte jag utan min idé som är dålig. Ett synsätt som gynnar kreativiteten medan självanklagelserna är paralyserande.

Våga rannsaka dina uppslag och tankar så att de kan vässas eller kanske förkastas om de inte är tillräckligt bra. Rätt sorts tvivel är bra, men släpp, för allt i världen, inte taget om det du tror på.

Odla konstnärligheten
Nobelprisvinnare är i allmänhet mer konstnärliga än sina mindre framgångsrika kolleger. Förutom att sysselsätta sig med forskning som revolutionerar vetenskapen ägnar de sig ofta åt att måla, skriva poesi eller något annat. Konstnärlig kreativitet sätter fart på livsandarna och gör det lättare att tänka i nya, och mer originella banor.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  2. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  5. 5 stekheta aktier du borde plocka in i portföljen
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.