Hon är vd för reklambyrån som införde 6-timmars arbetsdag: “Vi hade vårt bästa kvartal någonsin”

Mer fritid och bättre resultat på jobbet: för bra för att vara sant? Inte enligt Julia Bendelin, vd på reklambyrån Oss som införde 6 timmars arbetsdag tidigare i år.

Sverige har ofta uppmärksammats i internationella medier under det gångna året för utbredda experiment med 6-timmars arbetsdagar. Allt från ålderdomshem och biltillverkare till app-byråer och sjukhus har infört olika variationer av kortare arbetsdagar.

Kortare arbetsdagar ska leda till mindre stress och sjukfrånvaro, är tanken, samtidigt som produktiviteten ökar när fikapauserna och nätsurfandet kan bytas ut mot mer fritid utanför jobbet.

LÄS ÄVEN: "Alla mår bättre med fria arbetstider"

En av dem som hakat på trenden är Julia Bendelin, vd på reklambyrån Till Oss i Visby. Hon har länge haft visionen om att finna en balans mellan jobb och arbete:

"När jag började jobba 1998 hade vi mer naturliga pauser, budåkning till tryckerier och dylikt. Bara att starta datorn tog fem minuter. Nu går allt i ett med ny teknologi, så vi förväntas leverera varenda sekund. De naturliga pauserna har försvunnit. Samtidigt får kunderna mycket mer ut av en debiterad timme än för 12 år sen."

Hon menar att människor på Gotland lägger mer vikt på fritiden, och fortsätter:

"Det är nästan omöjligt att sitta och vara kreativ i åtta timmar. Det är nästan som att vara i konstant direktsändning, när det handlar om kreativa yrken. Jag tror man kan vara fräsch i huvudet sex timmar om dagen. Man orkar till 100 procent de timmarna man jobbar, istället för 80 procent under 8 timmar."

Letar du nytt jobb? Kolla in VA Karriär.

I början av året tog hon mod till sig och införde 6-timmars arbetsdag på byrån. Resultaten började synas direkt:

"Vi hade vårt bästa kvartal någonsin. Kunderna har också märkt av skillnaden och är mer nöjda."

Personalen har också uppskattat omställningen, särskilt småbarnsföräldrarna. Samtidigt har 6-timmars dagen inneburit en omställning på kontoret – teamet på fem personer har minimerat antalet möten, och man har jämnat ut arbetsfördelningen.

"Vi har förändrat arbetsätt, och vi har blivit duktigare på att delegera. Det kollektiva medvetandet och fokuset har ökat. På sikt kommer det innebära att folk kan träna mer, så det sparar kroppar och ökar kreativiteten" säger Julia.

I ett kreativt yrke, menar Julia Bendelin, kommer inspirationen ofta när man är utanför kontoret. Och det finns möjlighet att fylla på arbete hemifrån vid behov. Men hon tycker inte att det 6-timmars arbetsdag borde bli allmänt lagstiftat:

"Det är inte för alla. Jobbar man i kreativ bransch behöver man input med så mycket annat, som ger inspiration."

Bendelin är dock helt övertygad att det är rätt för hennes byrå. Det enda hon ångrar är att hon inte införde 6-timmars arbetsdag tidigare.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST