Ny forskning: Ju mer du sover desto bättre blir din lön

Det kanske inte är löneförhandling du ska ägna dig åt, utan helt enkelt mer sömn.

Vi vet redan att sömnbrist kan orsaka viktuppgång, svajigt humör och hjärtproblem – samt att ordentligt med sömn kan ha en förebyggande effekt mot bröstcancer.

Ny forskning visar nu dessutom att mer sömn ger högre produktivitet och effektivitet, vilket i sin tur leder till en bättre lön. Detta enligt forskare från Williams College och University of California, skriver MarketWatch.

”Människor som har haft cirka sju dagar med sex timmar sömn per natt presterar nästan lika dåligt som de som inte har sovit alls den senaste natten” säger en av artikelförfattarna till MarketWatch.

I områden med mindre dagsljus tenderar folk att sova längre, eftersom vi människor i regel känner oss tröttare när det är mörkt.

Ett sådant område är Huntsville i Alabama; där tjänar invånarna i snitt 5 procent mer än invånarna i till exempel Amarillo, Texas, som sover i snitt en timme mindre per natt. Båda dessa städer ligger i samma tidszon, men Alabama har mindre dagsljus per dag, med längre sömn som följd, skriver MarketWatch.

Dessutom förbättrar regelbunden och utvilande sömn din förmåga att jobba i team, multitaska samt avläsa andras ansiktsuttryck, säger sömnforskaren Nitun Verma till MarketWatch.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST