Svenska företagsledare är korrupta – enligt 9 av 10 svenskar

"Folks förtroende speglar den ökade medierapporteringen om korruptionsfall."

Hela 92 procent av svenskarna tror att företagsledare är korrupta i någon utsträckning.

Det visar en ny undersökning som mäter svenskarnas förtroende för samhällets ledare.

Jämfört med en motsvarande undersökning från 2007, har företagsledare klivit från fjärde till första plats i rankingen, som sammanställts av Transparency International Sverige. Det rapporterar SvD.

Senaste tidens skandaler – mutanklagelser mot Telia och Ericsson, samt Göteborgshärvan – kan ha förstärkt svenskarnas uppfattning av ett korrupt toppskikt i svenska näringslivet:

“Sverige är ett land som på ytan ser ut vara förskonat från korruptionsproblem. Men det dyker ändå upp korruptionsfall titt som tätt, och folks förtroende speglar den ökade medierapporteringen om korruptionsfall” säger Johan Mörck från Transparency International Sverige.

15 procent tror att alla eller de flesta företagsledare är korrupta.

Kommunpolitiker är en annan grupp som svenskar tror är korrupta. Därför kan offentlig upphandling, som involverar både företag och kommuner, ses som ett möjligt problemområde för korruption i Sverige, menar Transparency International.

Mörck påpekar också att rapporten baseras på människors subjektiva åsikter, och speglar inte nödvändigtvis verkligheten.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant