Trump: Så här mycket lön vill jag ha som president

Donald Trump är kanske inte direkt känd för sin avhållsamhet. Men nu går han i president Kennedys fotspår.

I sin första långintervju efter valet uppgav Donald Trump till CBS 60 Minutes att han inte tänker ta ut någon lön under sin tid som president. Det skriver Dagens Industri.

”Svaret är nej. Jag tror att jag enligt lag måste ta ut 1 dollar, så det kommer jag göra” sade han under intervjun, som sändes i söndags.

Det betyder att Trump avstår från de nästan 15 miljoner kronor som han skulle tjänat in under de fyra nästkommande åren. Presidentlönen i USA ligger på 400 000 dollar per år, motsvarande cirka 3,6 miljoner kronor.

Men med tanke på Trumps redan existerande tillgångar lär 400 000 dollar mer eller mindre per år knappast göra någon större skillnad.

En känd föregångare i detta avseende är Apple-grundaren Steve Jobs, som jobbade för en dollar per år. Även de amerikanska presidenterna Herbert Hoover och John F. Kennedy avstod från presidentlönen och valde att istället skänka den till välgörenhet.

Trump ska enligt egen utsago inte bara jobba gratis, utan även avsäga sig ledig tid.

"Det finns helt enkelt så mycket att göra. Så jag tror inte att det blir några stora semestrar heller." sade han till 60 Minutes.

 

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.