Fotograf: House Be

Skidorten som ska bli Sveriges nya tech-mecka – Åre storsatsar på startups

Åre är framförallt känt som Sveriges främsta skidort. Men nu börjar ett tech-kluster ta form bortom skidbackarna, med hjälp av en ny startup-hubb. 

Åre är känt för skidåkning, vackra vyer, och afterski.

Men semesterorten inhyser inte bara skidåkare och livsnjutare, utan även tech-entreprenörer.

Åre har nämligen ett växande ekosystem av startup-företag.

Startupbygget kommer att hjälpas ytterligare från och med januari, då en ny tech-hub, vid namn House Be, blir klart för att kunna husera 20 nya startups.

House Be är grundat av tre framstående svenska entreprenörer. Bland dem finns Spotify-veteranen Ulrika Viklund, samt Andreas Eriksson, en digital expert som byggt företag från Åre i nio år.

Viklund säger att nyckeln till Åres tech-potential ligger i den sammansvetsade gemenskapen:

“Åres entreprenörscommunity Åre Coffee Club har engagerat sig otroligt mycket, vilket är så kul. Och så finns en stor vilja att hjälpa och stötta nyinflyttade entreprenörer med allt från företagsfrågor till praktiska personliga frågor.”

Eriksson håller med:

“Det enda jag kan lägga till är att Åres gemenskap med dess sammanhållning, prestigelöshet och samarbetsvilja är en stor del till varför House Be blev till överhuvudtaget. Projektet är långt ifrån en få-persons-show utan grundar sig djupt nere i gräsrötterna här uppe. “

House Be:s nya startups kommer att blir medlemmar i hubben genom att hyra arbetsyta i det tvåvåningshus som nu nästan är färdigrenoverat. Här är en titt på toppvåningen:

Arbetsytan är bara en liten del av House Be-paketet. Beroende på vilket medlemskaps-paket de väljer, kommer startups att få tillgång till finansiering, coaching av mentorer samt andra fördelar.

Men framför allt är balansen i arbetslivet Åres stora fördel; skidåkning, fiske och vandring är bara några av de aktiviteter som kan hjälpa entreprenörerna att koppla av:

“Livet är helt enkelt bättre med ett berg på bakgården, du kan byta ut tunnelbanan mot kabinbanan” säger Eriksson, då han jämför med huvudstaden.

Även om Åre har färre än 2 000 invånare, bör man inte underskatta dess betydelse för svenskt näringsliv. Orten har blivit framröstad som landets fjärde bästa för unga entreprenörer att starta företag i, och det årliga evenemanget Åre Capital Market Days drar till sig många investerare.

House Be:s grundartrio har fått stor hjälp i projektet av Diös Fastigheter. Malin Rundberg, från Diös, säger till Dagens Industri:

“House Be är ett bra exempel på hur många kontor kommer att utvecklas i framtiden. Åre har under lång tid lockat till sig entreprenörer och innovation, vilket nu möjliggörs på ytterligare en nivå genom House Be. Vi hoppas att fler företag lockas av möjligheten till denna unika miljö.”

Några av hubbens startups har redan avslöjats. Bland dem finns VR-företaget Zero Parallaxe-handelsföretagen Refunder och Pierce, samt molntjänsten Wide Ideas. Viklund tror stenhårt på Åres startups. Hon säger i StartupÅre:s pressmeddelande:

“Vi grundade House Be för att vi tror att [Sveriges] nästa unicorn kan komma från Åre.”

Trots den sammanlagda expertisen som House Be erbjuder, lär dess starkaste kreativitetsfrämjande tillgång fortfarande ligga utanför huset i skidbackarna.

 Ulrika Viklund, House Be-grundare och före detta marknadschef på Spotify.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST