Fotograf: Thomas Oneborg/TT

Sveriges plats i Säkerhetsrådet: Köpt med utlovade gentjänster till auktoritära regimer?

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Sverige kan ha kohandlat sig till platsen i FN:s säkerhetsråd, tusentals villaägare kommer drabbas av stora avgiftshöjningar och en man är anhållen för misstankar om förberedelse till terroristbrott i Uppsala län.

Sveriges regering har förhandlat med auktoritära regimer för att säkra röster till den tillfälliga platsen i FN:s säkerhetsråd, enligt Aftonbladet som har tagit del av dokument.

Bland annat pekar dokumenten mot att Etiopiens premiärminister lovat att stödja Sverige i utbyte mot att Sverige ger sitt stöd till Etiopien när det är dags att utse en ny generaldirektör till Unesco under 2017, ett år då Sverige kommer sitta i styrelsen för Unesco.

Etiopien klassas som en auktoritär regim i magasinet The Economists senaste demokratiindex.

”Röstbyten är en komponent i kandidaturer” säger Niclas Kvarnström, tidigare chef för säkerhetsrådskandidaturen på UD, till Aftonbladet och fortsätter:

”Vi avslöjar som regel inte hur vi röstar i slutna omröstningar. Men Sverige ingår inte röstbyten som vi inte kan stå för”. (Aftonbladet)

HÖJDA AVGIFTER
Det kommer att bli stora avgiftshöjningar för de drygt 40 000 villaägare som hyr marken av kommunen, när de nya taxeringsvärdena för 2018 sätts. (Ekot)

FORTSATT STÖD
Ukrainas president Petro Porosjenko räknar trots Donald Trumps valseger med fortsatt stöd och sanktioner mot Ryssland, så länge Minsk-avtalet inte har uppfyllts. (DI)

TRUMP-ORO
Donald Trumps utnämning av Steve Bannon till sin närmaste rådgivare sänder chockvågor över USA, då han ses som högerextremist. (DN)

HAMNSTREJK?
Stora delar av containerhamnen i Göteborg kan slås ut av strejk med start tisdag. Tonläget mellan parterna är högt uppskruvat. (DI)

TERRORMISSTÄNKT
En man är anhållen för misstankar om förberedelse till terroristbrott i Uppsala län, men åklagare och advokater är mycket förtegna om händelsen. (SvD)

ÄNDRA FACKREGLER
Det är dags att förbjuda sympatiåtgärder från facken, införa en proportionalitetsprincip och acceptera andra avtal, enligt Timbro. (SvD)

LÅG RISK
Bankerna slår ifrån sig obligationsrisk och ser bostadsobligationer som unikt säkra, men SEB medger att kunder med rörlig ränta tar en risk. (SvD)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST