Entreprenörerna som bygger succébolag bakom kulisserna

De är personerna som gör svenska innovationer möjliga. Här är de nominerade till priset Årets innovationsfrämjare som delas ut av Veckans Affärer 30 november.

”När jag rullar ut mina bollar med nya idéer i korridorerna ser jag hur dörrarna stängs, en efter en.”

Det var den dåvarande OMX-chefen Magnus Böcker som ropade på hjälp och Dariush Ghatan, som på allvar börjat intressera sig för hur innovationer verkligen kom till, tog chansen.

”Vi byggde ett slags företagsinternt idéhanteringssystem, ett verktyg för hur möjligheter skulle ta sig mellan forskning och marknad.”

Det visade sig snabbt att det inte bara var Magnus Böcker som behövde hjälp. I dag, 20 år senare, har Googol (inte att förväxla med Google) ett par hundra kunder som får hjälp att utveckla sin innovationsförmåga och sina innovationer. Men Dariush Ghatan nöjde sig inte där. 

”Många av våra kunder ställde samma frågor och vid någon tidpunkt insåg vi att de skulle få ut mycket av att prata med varandra och dela metoder, angreppssätt och erfarenheter. Så tillsammans med 20 industribolag skapade vi nätverket Innovation Pioneers i mars 2008. Idag består nätverket av nästan 280 bolag, varav 100 är med kontinuerligt.”Medan Dariush Ghatan främst jobbat med att ingjuta innovationsförmåga och entreprenörskänsla i storbolagen har Klementina Österberg verkat med båda fötterna djupt ner i den svenska startup-myllan. 

”Det började med att jag blev anställd av McKinsey tillsammans med en annan entreprenörssjäl, och vi två fick vara med och bygga upp startuptävlingen Venture Cup”, berättar Klementina Österberg som har arbetat för GU Ventures i 15 år, och som vd sedan 2007.

”Jag trodde att jag kanske skulle få vara vd i två, tre år men jag älskar det här jobbet. Det är inte vilket vd-jobb som helst. Jag är en entreprenörssjäl som får vara med och driva upp många startups. Det är roligare att vara med på många resor med massa andra, även om jag inte förverkligar mina egna affärsidéer.”

Och det har hon gjort med besked; nu senast bioprintbolaget Cellink som liksom hon själv är en av finalisterna till Svenska Innovationspriset 2016, men i olika kategorier. 

”Cellink är verkligen roliga att arbeta med. De är ett underbart entreprenöriellt team som presterar över förväntan i varje läge.”

Men det är rejäla utmaningar hon gillar bäst. Hon berättar om Ortoma som hade utvecklat en ny slags ryggdisk, men där det blev ett planeringssystem för ledkirurgiska ingrepp som till slut tog bolaget till marknaden och börsen. 

”Jag tyckte att konceptet var en no-brainer, men vi har fått kämpa mycket tillsammans med entreprenören Matts Andersson, för att komma dit vi är idag.”Pär Hedberg är veteranen på området. I 17 år har han visat en outtröttlig entusiasm och idérikedom och tillsammans med ett superstarkt team hjälpt över 200 startups.

Mest känd är han som grundare av inkubatorn Sting, men är också en av initiativtagarna till såväl SUP46 som Things. Även Pär Hedbergs insatser som innovationsfrämjare har dock en början.

”Jag hade jobbat som vd i små och medelstora bolag i 19 år och jag var färdig med det. Jag ville använda mina erfarenheter för att hjälpa andra.”

På en fråga från stiftelsen Electrum, som utvecklat Kista Science City i 30 år, åkte han på turné till länder som Israel, Holland och Schweiz för att hämta inspiration.

”Jag utvecklade en idé om ett ekosystem som jag presenterade för styrelsen.”

I januari 2002 började Pär Hedberg bygga. 

Fortfarande omvärderar han ständigt befintliga strukturer och ”good enough” ingår inte i hans vokabulär.

”Det är något jag lärde mig för länge sedan. Ständig förbättring var ett begrepp som användes flitigt i japansk bilindustri. Är det här verkligen bra? Nej, det är det inte. Då lägger vi ned eller gör om. Sådana processer leder till nya idéer.”

Samtidigt erkänner han att han springer lite for fort ibland och i några fall har han tackat nej till bolag som sedan blivit riktigt bra utan hans hjälp. 

Några av de mer namnkunniga bolag som fått gro under hans vingar är Yubico, Diamorph och Sellpy.

För nionde året i rad delar Veckans Affärer ut Svenska Innovationspriset, i år i samarbete med SIS, Swedish Standards Institute och SISP, Swedish Incubators & Science Parks. Priset delas ut för att uppmärksamma svenska innovationer som nått kommersiellt genomslag och de personer som gör det möjligt. I den sistnämnda kategorin, som vi kallar Årets innovationsfrämjare, är Dariush Ghatan, Klementina Österberg och Pär Hedberg finalister. Vinnaren koras på Framtidsdagen den 30 november. Anmäl dig här.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST