Fotograf: James Cridland/Flickr

Shopping-fenomenet som slår alla rekord

En protest mot alla hjärtans dag och par-normen – idag köper det här landets singlar presenter till sig själva.

Förra året landade slutkvittot på 14,3 miljarder dollar. Idag, 11 november, är det dags för Singles Day igen – dagen då alla kinesiska singlar köper presenter till sig själva.

Det startade som en studentploj vid universitetet i Nanjing 1993. Som en reaktion mot alla hjärtans dag – som ju handlar om att vara ett par – valde de datumet som bara består av ettor för att singellivet på.

År 2009 tog Jack Mat och hans e-handelsimperium Ali Baba över och varumärkesskyddade namnet Singles Day. Första året såldes för 50 miljoner yuan eller 7 miljoner dollar. Fem år senare var siffran uppe i 9,3 miljarder dollar.

En sak är säker: I år kommer det att slås nya rekord.

Följ AliBabas aktie på VA Finans.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.