Fotograf: Gage Skidmore/Flickr

Experten: Så här kan Trumps 100 första dagar se ut

Mur mot Mexiko, utvisning av papperslösa och utträde ur NATO – vilka frågor kommer finnas på president Trumps agenda de första 100 dagarna?

Avik Roy, debattredaktör på Forbes, blickar framåt och spekulerar i vad som kommer att vara på Trumps agenda under hans första 100 dagar som president.

Helt avgörande i sammanhanget, enligt Roy, är att republikanerna kommer att ha inte bara Vita Huset, utan även en majoritet i både kongressen och senaten. Det innebär att republikanerna och Trump har vägen fri att få igenom sin politik, om Trump och resten och partiet kan komma överens det vill säga.

Trump har under valrörelsen lovat att utvisa de 11 miljoner papperslösa som lever i landet, hotat med att USA ska gå ur NATO om de andra medlemsländerna inte bidrar tillräckligt ekonomiskt och har hållit en vänskaplig ton gentemot Putin. För att inte tala om planerna på att bygga en stor mur längs gränsen mot Mexiko.

Kommer Putin nu känna att han fria händer vad gäller involvering i Ukraina, Georgien eller de baltiska staterna? Frågar sig Roy och fortsätter;

”Vi vet inte heller Trumps policy vad gäller mellanöstern, men han kommer nog försöka få ut amerikanska trupper från området – han är inte ett fan av amerikanska ingripanden i de delarna av världen”.

Oavsett om han börjar bygga den utlovade muren mot Mexiko eller väljer att stoppa alla muslimer från att komma in i landet kommer Trump, tack vare republikanernas majoritet i kongressen och senaten, att ha oerhört stor makt när han svärs in 20 januari 2017 – makt att kunna genomföra flera av de drastiska åtgärder som har kommit upp under valrörelsen.

Det kommer att bli 100 intressanta dagar.

Relaterade artiklar


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium