Fotograf: Gage Skidmore/Flickr

Experten: Så här kan Trumps 100 första dagar se ut

Mur mot Mexiko, utvisning av papperslösa och utträde ur NATO – vilka frågor kommer finnas på president Trumps agenda de första 100 dagarna?

Avik Roy, debattredaktör på Forbes, blickar framåt och spekulerar i vad som kommer att vara på Trumps agenda under hans första 100 dagar som president.

Helt avgörande i sammanhanget, enligt Roy, är att republikanerna kommer att ha inte bara Vita Huset, utan även en majoritet i både kongressen och senaten. Det innebär att republikanerna och Trump har vägen fri att få igenom sin politik, om Trump och resten och partiet kan komma överens det vill säga.

Trump har under valrörelsen lovat att utvisa de 11 miljoner papperslösa som lever i landet, hotat med att USA ska gå ur NATO om de andra medlemsländerna inte bidrar tillräckligt ekonomiskt och har hållit en vänskaplig ton gentemot Putin. För att inte tala om planerna på att bygga en stor mur längs gränsen mot Mexiko.

Kommer Putin nu känna att han fria händer vad gäller involvering i Ukraina, Georgien eller de baltiska staterna? Frågar sig Roy och fortsätter;

”Vi vet inte heller Trumps policy vad gäller mellanöstern, men han kommer nog försöka få ut amerikanska trupper från området – han är inte ett fan av amerikanska ingripanden i de delarna av världen”.

Oavsett om han börjar bygga den utlovade muren mot Mexiko eller väljer att stoppa alla muslimer från att komma in i landet kommer Trump, tack vare republikanernas majoritet i kongressen och senaten, att ha oerhört stor makt när han svärs in 20 januari 2017 – makt att kunna genomföra flera av de drastiska åtgärder som har kommit upp under valrörelsen.

Det kommer att bli 100 intressanta dagar.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.