Fotograf: Gage Skidmore/Flickr

Trump-effekten – nu vill fler svenskar resa till USA

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Svenskarna tycks tvärtemot förväntningarna ha blivit mer sugna på att resa till USA efter valresultatet, handelsministern tror att TTIP nu har dött och Trumps seger kan ge medvind för populisterna i Tyskland och Frankrike, enligt experter.

Igår, dagen efter Trumps seger, ökade sökningarna på flygresor till USA med 23 procent på prisjämförelsesajten Flygresor.se

”Vi hade nog trott att det faktum att Donald Trump vann valet snarare skulle sänka intresset för resor till USA. Men verkligheten tycks se helt annorlunda ut än så länge” säger Kristoffer Rengfors, marknadschef på Flygresor.se, och fortsätter:

”Normalt för den här säsongen är att av alla flygsökningar som görs är mellan 9 och 10 procent på resor till USA-destinationer. Det är väldigt konstant. Under dagen efter valresultatet blev klart har den andelen gått upp till nära 12 procent. Det är en ovanligt stor variation från det normala och ett klart trendbrott”.

Rengfors tror att all medial uppmärksamhet som har riktats mot USA under senare tid är en faktor som spelar in.

”Det man ska hålla i tanken är att USA har fått en väldigt stor medial uppmärksamhet den senaste tiden, med det anmärkningsvärda valet. Det påverkar säkerligen intresset för landet oavsett vem som vunnit valet”.

Topp fem mest sökta resmål i USA 9 november

  1. New York
  2. Los Angeles
  3. Miami
  4. San Francisco
  5. Las Vegas


REPUBLIKANERNA I KONTROLL
Republikanerna vann inte bara presidentposten utan behåller dessutom majoriteten i hela kongressen. (DN, SvD, DI)

HANDELSMINISTERN: TTIP HAR DÖTT
Handelsminister Ann Linde bedömer att handelsavtalet mellan EU och USA, TTIP, är dött efter att Donald Trump vunnit presidentvalet. (DI)

TRUMP GER MEDVIND FÖR EUROPAS POPULISTER
EU-experter i Bryssel tror att Donald Trumps seger i presidentvalet kommer att ge populister medvind inför nästa års val i Frankrike och Tyskland. (DI)

MAKRORÅDET TROR ATT FED-CHEFEN KAN FÅ SPARKEN
Dagens Industris Makroråd tror att Fed-chefen Janet Yellen sitter löst efter Donald Trumps seger och att en mer hökaktig centralbank väntar. (DI)

DAMBERGS TUR ATT FÖRSÖKA SÄLJA JAS I INDIEN
Näringsminister Mikael Damberg (S) träffade Indiens premiärminister Narenda Modi på onsdagen. Med på mötet var Saabs vd Håkan Buskhe. Damberg säger att han "markerade att den svenska regeringen stöder Saab". (DN)

BOLIDENS VD: PROTEKTIONISM INTE ENBART NEGATIV
Bolidens vd Lennart Evrell säger sig vara "totalt förbluffad" över att Donald Trump vann valet. Att det kan leda till ökad protektionism behöver dock inte enbart vara negativt, menar han. Evrell väntar sig att detta skulle vara negativt för den globala konjunkturen men att ökade handelshinder skulle kunna vara positivt för Boliden då Europas beroende för inhemskt producerade metaller skulle öka. (DI)

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.