Fotograf: J.A. de Roo/Wikimedia Commons

Island, Nordkorea, Bermuda – och 7 andra länder där McDonalds inte är välkomna

Oavsett vart du reser i världen kan du alltid stilla hungern med en Big Mac. Förutom i de här länderna.

McDonalds är världens mest kända snabbmatsimperium. Med över 36 000 restauranger, och fler anställda än Estland har invånare, skulle man tro att den amerikanska snabbmatskedjan finns överallt på jorden.

Men det finns likväl ställen där flottiga burgare och läskiga sockerbomber inte är välkomna, skriver The Telegraph.

LÄS MER: Här vill McDonalds öppna kontroversiell restaurang – trots protester

1. Bermuda
Detta karibiska örike har förbjudit alla snabbmatsrestauranger sedan 90-talet. En enda McDonalds har funnits tidigare i sambande med en amerikansk militärbas, men den stängdes på 90-talet.

2. Iran
Sedan revolutionen 1979, har McDonalds inte funnits i landet. Det finns dock en kopia som heter Mash Donald’s.

3. Makedonien
Detta bergiga land på Balkanhalvön stängde ner sina sju McDonalds, som främst fanns i huvudstaden Skopje, efter en dispyt mellan Europeiska huvudkontoret och lokala licensinnehavare, som till slut ledde till att franchise-kontraktet helt avslutades.

4. Island
Det finns en nordisk representant bland de McDonalds-fria länderna. Island är ett av de få fall där McDonald’s själv bestämt att stänga ner; beslutet skedde efter att finanskraschen 2008 gjorde det för dyrt för amerikanerna att sälja sina burgare på ön.

Men avskedet med McDonalds var känslosamt. Under sista veckan strömmade omkring 15 000 människor dagligen till dess restauranger. Dessutom är den sista hamburgaren som serverades numera en turistattraktion, den är bevarad och finns för beskådning på ett vandrarhem.

5. Nordkorea
Föga överraskande är den kommunistiska diktaturen helt utan McDonalds. Men det har ryktats att landets ledning har flugit in sina BigMac-menyer från grannarna i Sydkorea.

6. Bolivia
McDonalds gjorde ett frivilligt uttåg ur landet 2002. Det har ryktats om en återkomst, men om det lyckas är en sak i sig, då många bolivianer har en tämligen anti-amerikansk inställning.

7. Jamaica
McDonalds lade ner verksamheten i karibiska önationen för drygt tio år sedan, delvis på grund av att burgarna var för små för att tillfredsställa jamaicanernas stora aptit, enligt The Telegraph.

8. Montenegro
En till balkan-stat som inte har hittat samklang med amerikanerna. Men det kan finnas en öppning framöver; Montenegros regering har sagt att alla företag, inklusive McDonalds är välkomna i landet.

9. Barbados
Karibiska paradiset Barbados, med större aptit för fisk än hamburgare, hade en kortlivad affär med McDonald's – dess enda restaurang stängdes 1996 ner efter bara ett år.

10. Ghana
Den västafrikanska nationen har bjudit in många snabbmatskedjor genom åren – främst de med fokus på kyckling så som Kentucky Fried Chicken. Men McDonalds har ännu inte gjort sin gjort entré.  


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST