Hennes äventyr är en investering

Renata Chlumska var första svenskan på Mount Everest och siktar på att bli första svenskan i rymden. Hon berättar om sitt framgångsrecept när VA diplomerar Superföretagen den 11 november.

Renata Chlumska hade länge en rädsla att tala inför grupp, men i dag räknar hon sin övervunna scenskräck som en av sina främsta utmaningar. Numera är hon en av Sveriges mest anlitade föreläsare, men utan statistik på hur många uppdrag det blir per år.
”Jag har slutat räkna eftersom jag gärna vill tro att jag är mer hemma än vad jag egentligen är”, säger hon och skrattar.
Hennes projekt drivs i lika delar av sann nyfikenhet som entreprenörsanda.
”Framgångarna kommer främst tack vare min personlighet, passionen för det jag gör, hårt arbete och mod.” ”Man skapar sin framgång. I mitt fall i att jag har lyckats med alla mina expeditioner hittills. Det började i mindre skala, men mitt självförtroende och mitt kunnande har vuxit i takt med målen.”

Har din personlighet hjälpt dig till framgångarna eller har framgångarna format din personlighet?
”Jag är säker på att min personlighet bidragit mest. Det börjar där. Jag har alltid varit nyfiken och varit rätt bra på att möta problem, snarare har jag sett dem som ett tillfälle att lära mig något.”

Ser du någon röd tråd?
”Om du ska komma till toppen måste du främst av allt våga och sedan vara beredd att arbeta hårt. Din inställning till uppgiften och attityd är också viktigt plus att ha en bra koll på ekonomin.”

I boken När bergen kallar skriver Renata om sina äventyr. Hennes dröm om att en dag stå på toppen av Mount Everest föddes 1996 och samtidigt väcktes idén om att någon gång genomföra den legendariska utmaningen "Seven Summits" - att bestiga de högsta bergen på jordens sju kontintenter. Tre år senare började äventyret och hon blev den första svenska kvinna att bestiga Mount Everest. Äventyret Seven Summits, som totalt tog 15 år, avslutades 2014 med Mount Vinson i Antarktis.

Det är magkänsla mer än något annat som styr besluten när teamen som ska backa upp resorna, expeditionerna och de övriga projekten sätts samman. Attityd och hjärta är nyckelord snarare än kompetens som du alltid har en chans att jobba upp, enligt Renata Chlumska.

Men när idén dyker upp och bollen är i rullning gäller noggrann planering och ibland årslånga förberedelser.

Hon har paddlat runt Lower 48, USA:s nedre delstater, på fjorton månader, men äventyret låg dessförinnan på ritbordet under fem år. Hennes projekt ska också sätta avtryck långt efter att de är avslutade.

”Det är en investering i både tid och pengar och i den mån jag kan överföra erfarenheterna till andra områden under flera år, är jag en entreprenör.”

Hon berättar att som liten var fritiden aktiv med inslag av sport och resor, färgat av lust att pröva på nya saker. Och inom två till tre år löser hon in en biljett med destination rymden.

”Det är det optimala äventyret. Att flytta gränser. Visa på hur det omöjliga blir möjligt. Visst, biljetten är dyr, och jag gör förberedelser som inför andra stora utmaningar jag stått inför. Jag vill förstå sammanhang och lära mig saker. Så nu träffar jag piloter, astronauter, tränar på att klara g-krafter och förbereder mig mentalt.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST