Fotograf: Youtube

Världens äldsta startup? Det här transatlantiska flygbolaget har aldrig haft en enda passagerare

Har försökt få tillstånd i 27 år – tvingades nyligen sälja sitt enda flygplan.

1989 grundades flygbolaget Baltia med målet att som först i världen driva linjetrafik mellan New York och St. Petersburg i Ryssland.

Två Boeing 747 flygplan inköptes – det ena av dem saknade motorer och det andra hade flygförbud. Det flygplanet som faktiskt hade motorer, ett av de största flygplanen i världen, stod under flera år parkerat på en liten flygplats i amerikanska småstaden Ypsilanti (med cirka 20 000 invånare), dit Baltia var tvungna att flytta sitt högkvarter. Flygplanet är numera sålt, skriver Stuff.

Planet används dock fortfarande i bilderna på Baltias hemsida, där det även ser ut att finnas möjlighet att kolla sin ”flight status”, boka biljetter och upphämta information om borttappat bagage.

Baltia har samlat på sig skulder på 119 miljoner dollar, vilket bolaget har försökt tackla genom att sälja aktier för 26 miljoner dollar, enligt Stuff.

Trots skulder och en minst sagt problematisk brist på flygplan verkar de ännu inte ha gett upp: I ett pressmeddelande från 2014 uppger Baltia att de ska bli ”det marknadsledande flygbolaget för transatlantiska flygresor mellan stora amerikanska städer och huvudstäder i Östeuropa”.

Pressmeddelandet innehåller även en disclaimer: "Vi är ett amerikanskt startup-flygbolag. Inga biljetter finns tillgängliga för tillfälllet".


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.