Fotograf: Gage Skidmore/Flickr

Trump vinner: Så påverkas du och din ekonomi

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: En vinst för Trump stavas osäkerhet på börsen, regeringen föreslår vinsttak på 7% och bankerna är kritiska mot finansskatt.

En vinst för Trump stavas osäkerhet på börsen; efter att FBI gått ut med att de inte täcker väcka åtal mot Hillary för hennes mejlhantering steg börsen och dollarn stärktes, skriver DN.

”Trump står för en genuin osäkerhet, ingen vet vad han egentligen vill. Han framstår som en ogenomtänkt person utan någon politisk förankring” säger finansanalytikern Peter Malmqvist till DN.

Även Sverige kommer att påverkas, de nordiska marknaderna kan till och med reagera ännu kraftigare än USA:s, enligt Henrik von Sydow, omvärldsanalytiker på Carnegie privatbank.

”Mindre marknader med mindre valutor och stor utrikeshandel i USA kan göra att det blir större svängningar. Om Trump vinner går det ner mer och om Clinton vinner blir lättnadsrallyt större” säger han till DN.

Riktlinjen för privatpersoner i Sverige är att inte ta några stora risker. Svenska sparare bör just nu hålla mindre aktier än normalt, enligt Peter Malmqvist. (Di, DN)

REGERINGEN FÖRESLÅR VINSTTAK PÅ 7 PROCENT
Regeringen föreslår ett vinsttak på 7 procent på investerat kapital för företag inom vård, skola och omsorg.

Det skriver regeringens välfärdsutredare Ilmar Reepalu på SvD Debatt.

Utredningen föreslår ett särskilt tillstånd för den som vill ta emot offentliga medel. För att få tillstånden krävs att merparten av medlen går till skola, vård och omsorg.

Aktörernas rörelseresultat föreslås begränsas till en avkastningsränta på operativt kapital. Avkastningsräntan ska beräknas som statslåneräntan ökad med 7 procentenheter.

Regleringen ska säkerställa att merparten av skattemedlen stannar kvar i verksamheten och kommer barn, elever och patienter till del. För att säkerställa att reglerna följs ska de följas upp i tillsyn. (SvD)

ALLIANSEN: VI KAN INTE ACCEPTERA VINSTTAK
Allianspartierna är beredda att söka en överenskommelse över blockgränsen, men kan inte acceptera ett vinsttak. (DN Debatt)

STENA SER DRILLINGFÖRLUST FRAMFÖR SIG
En ny förlust på drygt en halv miljard kronor väntar för Stenas dotterbolag Stena Drilling, enligt storägaren Dan Sten Olsson. För hela Stena-koncernen väntas dock rekordvinst 2016 med stöd av försäljningen av läkemedelsbolaget Meda. (DI)

BANKERNA KRITISKA MOT FINANSSKATT
Förslaget om en ny skatt på finansiell verksamhet väcker kritik inom banksektorn. En effekt av den föreslagna skatten uppges kunna bli en flytt av banktjänster till Baltikum och sämre service. (DI)

BJÖRKLUND: MINSKA V-INFLYTANDE
Liberalernas Jan Björklund uppmanar regeringen att avsluta samarbetet med Vänsterpartiet. I gengäld lovar han att släppa igenom regeringens budgetförslag. (DI)

RIKSBANKEN: FOKUS PÅ LÅNGSIKTIG INFLATIONSTREND
Fokus ligger på den långsiktiga trenden, och den är positiv.

Det sade vice riksbankschef Henry Ohlsson när han talade i Uppsala på måndagskvällen.

Han sade att det senaste inflationsutfallet var en besvikelse och att de kommande två inflationsrapporterna blir "väldigt intressanta".

Henry Ohlsson sade också den starka arbetsmarknaden tyder på att inflationen bör stiga.

Han sade också att Riksbanken inte har något mål för kronan, men att han skulle bli orolig om kronan stärktes för mycket på för kort tid.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.