Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Här är lagen som ska göra livet lättare för svenska entreprenörer

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Entreprenörer som inte kan betala sina skulder ska nu kunna få skuldsanering, bara 28 procent av svenskarna tycker att regeringen gör ett bra jobb och HQ-härvan ska åter upp i rätten.

Nyligen trädde en lag i kraft som ska göra det möjligt för svenska entreprenörer att få skuldsanering, något som tidigare bara varit möjligt för privatpersoner. Det rapporterar Breakit.

Syftet är att fler ska våga starta eget, och dessutom kunna återhämta sig snabbt om det har gått dåligt.

”Ett av de stora problemen med kulturen vi fortfarande har i Sverige är rädslan för att misslyckas. Jämför man riktigt starka innovationskluster så finns där en känsla av att man vågar satsa och misslyckas för att lära sig till nästa gång” sade näringsminister Mikael Damberg till Breakit. (Breakit)

SJÖSTEDT OM VINST I VÄLFÄRDEN
Att regeringen följer överenskommelsen om vinster i välfärden är en förutsättning för Vänsterpartiets samarbete om budgeten, enligt V-ledaren Jonas Sjöstedt. (DN mån)

FRIDOLIN OM VINST I VÄLFÄRDEN
Utvecklingen i skolan har varit ett misslyckande och nu behövs stabila överenskommelser där kunskap står i centrum, inte vinstjakt enligt ministrarna Gustav Fridolin, Anna Ekström och Ardalan Shekarabi. (SvD mån)

LÖÖF OM VINST I VÄLFÄRDEN
Fokus på vinster i stället för kvalitet leder åt fel håll och Ilmar Reepalus välfärdsutredning hör hemma i papperskorgen enligt C-ledaren Annie Lööf. (SvD lör)

UTLÄNDSKA ÄGARE MINSKAR INNEHAV I WALLENBERGSBOLAG
En genomgång av de utländska ägarnas innehav visar på att de har sålt aktier i Wallenbergssfärens bolag. (Di mån)

SVAGT UPP FÖR REGERINGEN
Regeringens anseende bland väljarna stiger något men fortfarande är det bara 28 procent som anser att regeringen gör ett bra jobb, enligt en Ipsos-mätning. (DN lör)

OSÄKERT LÄGE FÖR VÄLFÄRDSBOLAGEN
På tisdag presenteras välfärdsutredningen. De börsnoterade bolagen i sektorn har haft en tuff höst i samband med att diskussionen om vinster i välfärden åter kommit upp till ytan. (Di mån)

LÄKEMEDELSINDUSTRIN I DANMARK VISAR GOD TILLVÄXT
Den amerikanska marknaden ger stöd till de danska läkemedelsbolagen som sedan 2008 har fördubblat exporten. Ägandereformen benämns som en framgångsfaktor. Den goda tillväxten har fått den danska sektorn att växa förbi den svenska sektorn. (Di mån)

FÖRSVARET FÖRSÖKER KRINGGÅ BESLUT OM SLAKT AV GRIPENPLAN
Försvarsmakten försöker undgå beslutet om att slakta C-versionen av Jas Gripen-plan för att få fram delar till den nya E-versionen av flygplanet. I stället vill de plocka delarna från avställda plan av A-versionen av stridsflygplanet. (SvD sön)

NY HQ-RÄTTEGÅNG OM FÖRSVUNNA MILJARDBELOPP
HQ-härvan ska åter upp i rätten. Rättegången som väntas komma att hålla på till midsommar nästa år ska ta upp försvunna miljardbelopp. (SvD mån)

OROLIGT I TURKIET
En dödlig bomb skakade Diyarbakir i Turkiet strax efter massgripandena mot ledarna för oppositionspartiet HDP. (DN lör)

MER AFFÄRER
Sverige öppnar ambassaden i Filippinerna igen vilket kan ge svenska företag ökad chans till bra affärer enligt näringsminister Mikael Damberg. (DI mån)

SVÅRT FÖR UNGA
Amorteringskravet har inte satt stopp på uppgången i bostadspriserna men har lett till polarisering där unga köpare är förlorare. (SvD mån)

IS UNDER TRYCK
Slaget om IS självutropade huvudstad Raqqa i Syrien har börjat enligt den kurdisk-arabiska alliansen SDN. Den nya offensiven ökar pressen på IS, som även försvarar Mosul. (DN mån)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.