Fotograf: Heisenberg Media/Flickr

Elon Musk: Medborgarlön är lösningen när robotarna tar över jobben

Vad kommer vi göra när robotarna tar över många av våra jobb? Lösningen stavas medborgarlön enligt stjärnentreprenören Musk.

Ökad robotisering och fenomenets påverkan på jobbmarknaden är ett flitigt dryftat samhällsämne inom de kretsar som sysslar med artificiell intelligens (AI) och självkörande bilar.

Frågan är vad som då kommer hända med alla människor som inte längre har något jobb att gå till – Elon Musk gick nyligen ut med sin lösning: Medborgarlön.

”Det är ganska stor chans att vi får en universell medborgarlön, eller något i den stilen, på grund av robotisering” säger Musk i en intervju med CNBC.

Det är framförallt låg- och medelinkomsttagare som kommer drabbas av en arbetsmarknad i drastisk förändring till följd av artificiell intelligens, enligt Mashable.

Det finns såklart många frågetecken kring hur en eventuell medborgarlön skulle kunna implementeras – förutsatt att den politiska viljan finns där. Men en medborgarlön skulle kunna öppna upp helt nya möjligheter för mänskligheten, enligt Musk.

”Folk kommer att ha tid till andra saker, mer komplexa och intressanta saker. [De kommer] definitivt ha mer fritid” säger Musk till CNBC.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST