Fotograf: Frankie Fouganthin/Wikimedia

Regeringen vill höja skatten för entreprenörer – sågas från alla håll

”Det är fel väg att gå för Sverige”.

Den svenska regeringen har precis mottagit en utredning gällande hur mycket skatt småföretagare ska betala på utdelning.

Som småskalig entreprenör är det ofta mer lönsamt att plocka ut utdelning än vanlig lön, eftersom skatten i det fallet ligger på 20 procent.

Utredningen föreslår att den skatten ska höjas till 25 procent, enligt Breakit. Detta gäller så kallade fåmansbolag. Fåmansbolag är per definition ägda av färre än fyra personer och har mellan noll till hundra anställda.

”Det här är ett led i regeringens politik att höja skatten på arbete och företagande, och det är fel väg att gå för Sverige” säger Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson till Di.

Även Företagarnas vd Günther Mårder är kritisk, och menar att en sådan skatt skulle påverka både investeringar och jobb negativt.

”Det är välkänt att skatter styr beteenden. Höga skatter på alkohol minskar alkoholkonsumtionen, höjda klimatskatter minskar klimatpåverkan. Nu föreslås höjda skatter på entreprenörskap”, säger Günther Mårder till Di.


En höjning av skatten på utdelning för småföretagare beräknas ge 4,8 miljarder kronor i ökade skatteintäkter.

”Vi vet ju att Magdalena Andersson behöver alla pengar hon kan få för att få ihop budgeten, men det är trist att det ska behöva drabba svenska småföretagare” säger skatteutskottets ordförande Per Åsling (C) till Di.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST