Fotograf: Marcus Ericsson

Regeringen ska sälja JAS-plan – åker på säljresa till Indien

Här är VA:s viktigaste på 3 minuter: Sveriges regering åker till Indien för att sälja stridsflygplan, Ola Rolléns tid i norskt häkte avgörs idag och de förlängda ID-kontrollerna får kritik.

SÄLJRESA TILL INDIEN
Regeringen drar nu på allvar i gång arbetet för att sälja stridsplanet Gripen till Indien. Nästa vecka reser en delegation med bland andra näringsminister Mikael Damberg och Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg till Indien.

Indiens krav är att tillverkningen ska ske inom landet, något som Saab har meddelat att de är villiga att göra.

Narendra Modi, Indiens premiärminister, anser att en ny generation stridsflygplan ska tillverkas inom landet tillsammans med ett indiskt bolag. Syftet är att stimulera Indiens flygindustri. (DI)

ENERGIMINISTER PÅ GRUVBESÖK
Indiens energiminister är på besök i Sverige för att träffa sin svenska motsvarighet, och för att besöka bland annat Atlas Copcos testgruva. (DI)

ROLLÉNS TID I HÄKTET AVGÖRS IDAG
På torsdag efter klockan 15 avgörs hur länge den för insiderbrott misstänkta Hexagon-vd:n Ola Rollén ska sitta häktad i Oslo. (DI)

PLATZER TORSLANDA
På sikt har Platzer stora planer för sitt nya bestånd i Torslanda, som innefattar bland annat AB Volvos huvudkontor, "Pehrstorp". (DI)

MUF-KRITIK
Moderata ungdomsförbundet tar kraftigt avstånd från Moderaternas förslag om flyktingpaus, men ingen ska få komma till Sverige och leva på bidrag. (DN)

KRITIK MOT ID-KONTROLLER
Regeringens besked att ID-kontrollerna till Sverige förlängs får kritik från både höger och vänster. (DN)

KRITIK MOT DRÖNARFÖRBUD
Sveriges Byggindustrier kräver dispens från kravet på tillstånd för kameraövervakning vid användning av drönare. (SvD Debatt)

FÖRDELA KOSTNADER
Regeringen vill jämna ut kostnaderna mellan landets kommuner. Stor inflyttning och invandring gör att regeringen tillsätter en utredning. (DN)

DRÖNARFÖRBUD FÖRSVÅRAR NYBYGGEN
Den svenska domen som i princip stoppar drönare med kameror leder till snedvriden konkurrens och försvårar nybyggen, enligt Sveriges byggindustrier. (SvD)

NYTT PRESSTÖD
Slopa presstödet och inför en enhetlig moms på 6 procent för tidningarna oavsett distributionsform, anser Lovisa Hamrin, Herenco, inför medieutredningens förslag. (DI)

HQ-RÄTTEGÅNGEN

Mats Qviberg har utan framgång försökt ställa in den rättegång om HQ som börjar på tisdag nästa vecka, det så kallade civil- eller skadeståndsmålet, och väntas pågå till midsommar. Dom väntas efter sommaren.(SvD)

ICA ANVÄNDER OKYLDA LASTBILAR FÖR LEVERANSER
Även Ica använder i viss utsträckning okylda lastbilar för matleverans till konsument, i likhet med Axfood. Icas mat körs av Postnord, och matjätten säger att man kräver att temperaturen hålls.(SvD)

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST