Fotograf: Uber/Press

Ny studie: Kvinnors Uber-resor tar 5% längre tid eftersom förarna flirtar med dem

Taxi-tjänster som bland annat Uber och Lyft har problem med etnisk- och könsbaserad diskriminering, enligt en ny amerikansk studie.

Delningsekonomin är ett ständigt work in progress, som ofrånkomligen stöter på vissa problem på vägen.

Airbnb har till exempel anklagats för att driva upp bopriserna, och för att ha en gentrifierande effekt på närområdet.

Nu tycks det som att taxi-tjänster så som Uber och Lyft har fått grus i maskineriet. I alla fall enligt en färsk studie som utförts av forskare från MIT, Stanford och University of Washington, skriver Bloomberg.

Forskarna fann diskrimineringsmönster i flera amerikanska städer; Svarta människor fick vänta längre än vita på att bli ihopparad med en chaufför, och deras inbokade resor avbokades dessutom betydligt oftare. Det är hur namnen låter samt profilbilder som möjliggör diskrimineringen, enligt Bloomberg. Uber visar inte bilder på kunderna för sina förare, men Lyft gör det. Både visar däremot namnet på kunden för chaufförerna, och det tycks vara en grund för olika behandling.

Det är inte bara etnisk diskriminering som framkommer i studien; kvinnors resor tar i genomsnitt 5 procent längre tid, vilket beror på att förarna flirtar med dem, skriver Fast Company. Lösningen på det är att betala för resan i förskott, något som Uber redan jobbar med att införa, enligt Bloomberg.

Sedan finns även potential för att delningsekonomins taxi-tjänster kan ha en positiv, jämställande effekt. I alla fall om man frågar dem själva.

”Appar som vår förändrar en statisk transportbransch som har varit orättvis i generationer, genom att göra det enklare och billigare för folk att ta sig runt” säger Rachel Holt på Uber till Bloomberg.

Det gäller bara att överkomma vissa hinder på vägen.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST