Spotify storfavorit för svenska riskkapitalister – tar in 60% av pengarna som går till startups

Daniel Ek och Spotify är de svenska riskkapitalisternas gunstling.

Svenska techbolag har fått in 1,44 miljarder i riskkapital under 2016 hittills. Spotify tar själv in omkring 60 procent av kakan och Soundcloud cirka 6 procent. Tillsammans står de två jättarna för två tredjedelar av kapitalet som gått till techbolagen. Det visar en kartläggning från Breakit.

Men om man räknar bort de båda bolagen och istället kollar på kapitalrundor per industri blir resultatet mer intressant; då framkommer att 265 kapitalrundor har genomförts och att 4,5 miljarder gick till techbolag.

Även fintechbranschen är het för investerare. Under 2016 hittills har svenska startups inom fintech fått in sammanlagt 586 miljoner kronor.

“Det är lite av en sweet spot för fintechbranschen just nu. I Stockholm har vi världsledande finansmarknadsforskning, ett regelverk som gör att startups som tredjepart kommer att få tillgång till bankernas kunddatabas, en stark innovationskraft och dessutom storbanker som är villiga att samarbeta med startups” säger Fintechexperten Anna Felländer till Breakit.

Hon berättar vidare att tidigare har bankerna sett startups som hot, men har nu fått en ny inställning till bolagen.

“Man har gått från att se startups som ett hot till att se samarbeten med dem som en ‘win-win’-situation”, säger Anna Felländer.

Med näst flest kapitalrundor, 29 stycken, har e-handelbolagen slagit både hälso- och mediabranschen.

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST